16 juni 2020
Na de sluiting van de tentoonstelling van Werner Cuvelier leek het seizoen afgelopen voor Parts Project. De algehele opluchting in de kunstwereld over het heropenen bleek echter tot een project te leiden waaraan meer dan tweehonderd instellingen deelnemen: Unlocked/Reconnected! Elke instelling toont onder die titel naast haar normale presentatie één werk dat refereert aan het begrip thuis. Cees van den Burg vond het reden Pim Voorneman uit te nodigen en zo het seizoen passend af te sluiten.
Voorneman denkt groot, zoals we bij eerdere gelegenheden wel hebben gezien, nu neemt hij onder de naam Entre ’21 bijkans de gehele galerie voor zijn rekening waarbij hij niet bang is voor de ruimte. Met minimale ingrepen verandert hij deze in een echo van weemoed en verlangen, precies de sentimenten die in ieder geval mij bevingen tijdens de quarantaine. Daarbij weet hij met de nodige associaties een gelaagd geheel te doen ervaren waarbij de ruimte optimaal meewerkt, knap staaltje!

Bij de ingang ligt onder de naam #1 Antichambre grof zand op de vloer waardoor je jezelf keihard hoort binnen knisperen! Entre in het Frans betekent tussen (wat je in een antichambre ook ervaart), maar ook “kom binnen” waarbij het verbeelde nabije verleden bedoeld kan worden, maar ook 2021 waarin hopelijk veel zaken anders blijken te zijn geworden.

In de nis ter rechterzijde staat een Blue Tooth speaker die de BBC Worldservice laat horen, # 2 How soon is now. De titel is van een song van de super-romantische neo-punk band The Smiths. Het geluid vult de gehele ruimte en voelt bijna als een massa. Ik zou me niet verwonderen als de Brexit ie continu speelt op de achtergrond van het wereldnieuws hier ook nog een rol speelt!

Achter in de ruimte, naast de deur naar de tuin hangt een kandelaar met een aantal brandende kaarsen

Onder de naam #3 La Calisto krijgt deze naast de natuurlijke weemoed die dit valse licht al oproept een nog veel bredere invulling.
Na deze ervaring kan de bezoeker in de zijruimte achter ook nog wat hoogtepunten zien uit de collectie van den Burg waarin een van mijn favorieten behoorlijk vertegenwoordigd is.

Marijn van Kreij met zeven Breughels over elkaar!

Robert Holyhead

Robert Holyhead

Voor de droedels van van Kreij had ik ook altijd al een zwak!

Mooie vellen met tekst en tekening
Ook in de Villa next Door