De Haagse Museumnacht en meer – EXTRA!

9 september 2013

Na het Malieveld en de actie van Mr. & Mrs. Gray ging ik richting Morgenstond waar in Platform 57 een installatie van Krijn de Koning zou worden geopend. Zoals vaker werkt de omgeving met zijn na-oorlogse architectuur als perfecte context voor het contemporaine kunstwerk dat evenals de architectuur zwaar door het modernisme is beïnvloed. Er bleek nog een dilemma te bestaan: wordt het terras in het kunstwerk geplaatst of blijft het er buiten? Ik was te vroeg en de kunstenaar had er nog niet zijn licht over doen schijnen, maar ik vond het in opbouw al erg goed zoals u hier kunt zien.

img_9341-int

Waar het om gaat!

img_9330-int

Het concept

img_9333-int

Nog even Hans Wildschut bewonderen die ik gemist had.

img_9334-int

Maar dan even down to earth!

img_9335-int

Dat terras lijkt me toch geen gek idee.

img_9336-int

Alhoewel het kaal wat meer tot the point lijkt.

img_9340-int

Die bomen relativeren het dan weer een beetje

Maar goed, time is tight: op naar Amsterdam waar Hinke Schreuders een tentoonstelling opent bij Wetering galerie. Schreuders vond een oude stoplap die als oefenmateriaal functioneerde voor jonge meisjes om te leren stoppen. Naar aanleiding hiervan maakte zij een aantal kleine sensitieve werken die aan het modernisme refereren, maar mij ook doen denken aan meer recente kunst als die van Susan Hefuna en gek genoeg aan sommige werken van David Tremlett . Het maakt meteen nieuwsgierig naar wat dit werk op groter formaat zou doen. Naast deze abstracte werken laat Hinke ook wat tekstwerken zien en enige werken op basis van oude foto´s uit damesbladen.

img_9342-int img_9343-int

img_9344-int

img_9345-int

img_9346-int

img_9348-int

img_9349-int

img_9351-int

Dit is de bewuste stoplap uit 1888

Philip Akkerman opende bij Torch een tentoonstelling onder de naam Weltauge, een naam die ontleend is aan Schopenhauers idee over Das Ewige Weltauge. Voor de tentoonstelling nodigde Akkerman een aantal kunstenaars uit bij te dragen wat resulteert in een geheel dat sterk aan Société Galerie Den Haag doet denken, de roemruchte galerie die in de tachtiger en negentiger jaren in Den Haag geleid werd door de kunstenaar en zijn vrouw, Madelon Acket. Naast een aantal  bijzondere nieuwe werken in eitempera en olieverven en tekeningen van de kunstenaar zelf was dus veel meer te zien waarin de wereld in ogen werd weerspiegeld wat een bijzonder levendige tentoonstelling oplevert.

img_9354-int

Roel van der Linden

img_9356-int

Verse Akkerman

img_9358-int

Chris Dagradi

img_9359-int

Links Jos van Merendonk, rechts Chris Dagradi

img_9360-int

Bart Baele

img_9361-int

Achter de bar

img_9363-int

Akkerman op papier

img_9364-int

Een sfeervolle vitrine

img_9366-int

Joanna ? met voor het eerst sinds tijden nieuw werk

img_9367-int

?

img_9368-int

De fantastische Zeloot droeg twee affiches bij

img_9369-int

Nog meer verse Akkerman

img_9370-int

Computergraphics van Dennis Koot

img_9371-int

And the house was cramped!

img_9373-int

Met naast museumdirecteuren ook politici, zoals deze man waarop wij in het voorjaar natuurlijk allemaal onze stem uitbrengen!

Bon, terug naar Den haag, waar de museumnacht een aanvang neemt. Vanaf Hollands Spoor richting DCR en Volkspaleis kijk ik eerst nog maar even bij West, waar n.b. ook nog een opening plaats vindt met werk van Marc Asschenbrenner, Stacey Steers en Bjoern Melhus, onder de naam Haunted Home gecureerd door Reynold Reynolds . De kunstenaars, die allen als Reynolds met video werken, gebruiken het medium optimaal om een omineuze sfeer te creëren die enigszins onder je huid kruipt.

img_9374-int

Marc Aschenbrenner

img_9375-int

Bjoern Melhus

img_9377-int

Stacey Steers

img_9379-int

Stacey Steers

Verderop, op de Paviljoensgracht, is galerie Sophie opnieuw open. Het pand is beroemd, omdat Orez Mobiel er een tijd heeft gezeten. Nu vindt er een tentoonstelling plaats met foto’s van Hein van Liempd. Het zijn portretten in zwart wit van Haagse kunstenaars, een feest van herkenning voor wie  de Haagse kunstwereld enigszins kent. De portretten blinken uit doordat de kunstenaars bijzonder goed geraakt zijn: niet zo zeer het gezicht, maar de persoon wordt getekend met behulp van perspectief, ruimte en licht. Van Liempd blijkt als fotograaf van kunstwerken ook goed op de makers ervan te hebben gelet zoals blijkt uit deze prachtige tentoonstelling. Het is te hopen dat het Fotomuseum er een keer langs gaat.

img_9380-int

Links: Helene Penninga, rechts Caroline Slegers

img_9381-int

V.l.n.r.: Maarten Schepers, Margje Bijl, Anabelle Schatteman

img_9382-int

Links Barney de krijger, rechts José den Hartog

En verder gaat het, nu naar het Volkspaleis, de oude energiecentrale naast de DCR, waar door West een enorme installatie van de kunstenaar Renold Reynolds wordt gepresenteerd. Het gebouw is imposant. Het is nu officieel in gebruik genomen door de stichting Electriciteitsfabriek, waar West in de maand september een programma draait onder de naam Volkspaleis. De installatie van Reynolds werd vanavond officieel gepresenteerd met live muziek om de filmbeelden die Reynolds laat zien te begeleiden. Het ensemble Nieuw Amsterdams Peil, gespecialiseerd in 20e eeuwse muziek en met wortels in de Haagse School, studeerde een stuk van Franz Schreker in dat naadloos past bij de filmbeelden die Reynolds op basis van film uit het Duitsland in de dertiger jaren maakte. Die filmbeelden worden verspreid door de enorme ruimte op zeven grote schermen getoond en het is de moeite waard om de ruimte te bezoeken om de indrukwekkende installatie zelf te ervaren. Het gebouw heeft dus gedurende de maand september al een programma met allerlei onderdelen, maar de electriciteitscentrale blijft ook daarna functioneren met diverse activiteiten. Laten we hopen dat die de moeite waard worden, de ruimte krijgt pas echt waarde met een passende invulling en ze leent zich ook voor diverse disciplines. Mij viel op dat de akoustiek bepaald niet slecht is wat de mogelijkheden alleen maar uitbreidt. Door het licht heb ik niet veel plaatjes die de moeite waard zijn, maar hier krijgt u een kleine indruk:

img_9385-int

img_9391-int

img_9392-int

img_9395-int

 

img_9396-int

Update 10 sept. 12.00 u:
En dan zien we ook nog een tentoonstelling bij Nest: Let There Be Light, juist in een weekeinde dat het licht uit Nederland lijkt te verdwijnen. Het betreft dan ook voornamelijk kunstlicht, maar dat wil niet zeggen dat het niet de moeite waard is: er zijn een aantal goede werken te zien van kunstenaars die òf uit het Haagse òf uit eerdere tentoonstellingen in Nest bekend zijn. De opkomst deze avond was goed, zoals we van Nest inmiddels gewend zijn en ik denk dat de Electriciteitscentrale (waar inmiddels ook studio Loosactiviteiten ontplooit) en Nest elkaar kunnen versterken in dat opzicht.

img_9417-int

Krista van der Wilk

img_9416-int

Krista van der Wilk

img_9415-int

Melissa Cruz Garcia

img_9414-int

Hier vond ik even geen naam bij

img_9410-int

Marleen Sleeuwits

img_9408-int

Melissa Cruz-Garcia

img_9406-int

Marcel IJzerman

img_9405-int

Ook deze ben ik even kwijt.

img_9398-int

Deze van Fenne Westra was wel mijn favoriet

Platform 57

Wetering Galerie

Galerie Torch

West

Galerie Sophie

Volkspaleis

Nest

 

2 gedachtes over “De Haagse Museumnacht en meer – EXTRA!

  1. Pingback: Eindlijst 2013 chmkoome’s blog | chmkoome's blog

  2. Pingback: Momenten construeren. Hein van Liempd bij Galerie Sophie, Den Haag | Villa La Repubblica

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.