Eindlijst 2013 chmkoome’s blog

15 januari 2014

Den Haag:

Ondanks de malaise in de cultuur mogen we in Den Haag niet klagen, er zijn veel goede dingen getoond en er is  nog steeds veel mogelijk, ondanks de schaduw die over sommige initiatieven en atelierpanden schuift. Dat moge blijken uit de volgende lijst:

Een paar activiteiten springen er uit: de activiteiten  van West met het Volkspaleis als topper. Gedurende meer dan een maand werd de Elektriciteitscentrale onder spanning gezet. Ik heb maar een paar gelegenheden bezocht, maar de opening van de magnifieke installatie van Reynold Reynolds met life muziek van NAP, de Trespassers-W avondDen Haag is sóóóó veranderd en ook de afsluiting waren voldoende om te overtuigen. Daarnaast liet West met Surveillance van Lotte Geeven en Yeb Postma (met de verschillende acts), een avondje tussen de schuifdeuren n.a.v. Friend & Foe van Hans Aarsman,de performance van Wannes Goedschalckx en deelname aan een aantal beursen zien dat ze een lijn volgen die in Den Haag uitzonderlijk is.

Billytown heeft een mooie serie tentoonstellingen neergezet en juist nu ze op stoom komen wordt hun huurcontract veranderd naar een zwaard boven het hoofd dat elk moment kan neervallen. Het is een wat surrealistische vorm van Kapitaalvernietiging.  Das Ding  en Form No Form/The Black Series van Marius Lut waren wat mij betreft erg goed.

Nest blijft het goed doen met een steeds breder profiel. Platform BK deed er een voorlichtingsavond met het Mondriaanfonds, Hot Freaks van Wineke Gartz en Abstract myths en haar exegese van Hans den Hartog Jager vond ik erg goede tentoonstellingen.

Voor 1646  geldt hetzelfde, door allerlei omstandigheden ben ik daar niet heel veel geweest, maar de tentoonstelling Hey You! Die Jack Segbars met Marijn van Kreij en Nickel van Duijvenboden maakte was wel erg goed evenal de daaropvolgende artist talk. Ook Olga Balema had hier een mooie presentatie. Het valt me op dat 1646 steeds meer met studenten en vrij recent afgestudeerde kunstenaars  van de academie doen wat gezien de betrokkenheid van de initiators bij de academie misschien logisch is en een goede mogelijkheid biedt zich te profileren tussen de andere initiatieven.

Walden blijft sympathiek en komt vaak met verrassende presentaties. Ik vond de tentoonstelling van Karen Cunningham zeer de moeite waard.

HEDEN blijft ook interessante tentoonstellingen maken zoals die van het werk van Piet Dieleman en Quartair weet met hun programma een breed scala aan nationale en internationale kunstvormen naar Den Haag te brengen. Tagtics was bij hen wel een absoluut hoogtepunt.

Bij de echte galeries verraste Ramakers met CQ-Residency van Joncquil die zijn persoonlijk onderzoek toch maar mooi in een commerciële galerie wist uit te voeren. Galerie Helder lijkt ook steeds duidelijker in het beleid: de tentoonstelling met Stijn Peeters en Tim Breukers was zeer de moeite waard en de combinatie van jonge met meer ervaren kunstenaars werkt in het algemeen goed.
In de musea viel Ja natuurlijk!! op, een uitgebreid plaatjesboek zonder duidelijke samenhang waar wel erg veel tekst voor nodig  was. Een erg mooie tentoonstelling van Michiel Ceulers en Ben Akkerman in het GEM, de prachtige tentoonstelling van Koos Breukel in het Fotomuseum en de uiteindelijke uitreiking van de Ouborgprijs aan Marcel van Eeden waren voor mij de hoogtepunten in de musea.

STROOM had ook twee tentoonstellingen waar ik enthousiast over was: United we Work en Double Centre van Charles van Otterdijk en ook GEMAK lijkt onder moeilijke omstandigheden serieus een inhoudelijk programma te willen draaien.

Dan zou ik ook een lans willen breken voor het MALIEVELD-intitiatief dat ter plekke en op locatie een aantal memorabele activiteiten heeft ondernomen: 26-1 op het Malieveld, 9-2 op Re:Rotterdam, 20-4 op de Pier (Henk=0, n.a.v. het overlijden van Henk Peeters), 8-6  bij PRO-architecten en Kunstrand tijdens Kunstrand Dordrecht.

De Haagse toppers zoals gebruikelijk zonder hiërarchie:
Reynold Reynolds voor West in het Volkspaleis

Hey You! bij 1646

Michiel Ceulers en Ben Akkerman in het GEM

Double Centre van Charles van Otterdijk bij STROOM

Abstract myths bij Nest

I wil wel Navid Nuur nog noemen als Haags topkunstenaar met nationale en internationale toptentoonstellingen als in London, een prijs in Hong Kong, Ta-Da! In het Centre Pompidou, Lube Love in het Bonnefanten en nog een mooie show bij Martin van Zomeren en dan heb ik het nog niet eens allemaal.

Tentoonstellingen nationaal

Lube Love – Navid nuur in het Bonnefantenmuseum in Maastricht

Aernout Mik in het Stedelijk Museum in Amsterdam

ICal/UCal van Willem Besselink in galerie Frank Taal in Rotteerdam

The Temptation of A.A. Bronson in Witte de With in Rotterdam

Hinke Schreuders tijdens The Amsterdam Trail bij Wetering galerie

Weltauge van Philip Akkerman bij Torch

gerlach en koop bij Ellen de Bruijne projects in Amsterdam

De Rotterdamse Feestweek met Art Rotterdam, Re:Rotterdam, RAW Artfair en Art @ The Warehouse

Tentoonstellingen buitenland:

Ta-Da! Navid Nuur in het Centre Pompidou in Parijs

AVL-Joep van Lieshoutin La Friche Belle de mai in Marseille

Helaas gemist, maar wel nieuwsgierig naar :

Hell as Pavillion – Palais de Tokyo, Parijs

Look Who’s Talking – Jiri Kovanda- Wiels Belgie

De Biënnale van Venetië

Peter Doig in The national Galleries of Scotland?

Twice met Luc Tuymans en marlene Dumas in Zeno X gallery, Antwerpen

Instelling van het jaar: Onveranderd STROOM wegens het continu effectief faciliteren van de Haagse kunststructuur en een aantal andere activiteiten en dat er zo voor zorgt dat er vanuit vele plekken jaloers naar Den Haag gekeken wordt en ook nog met een expo in mijn rijtje favorieten.

Ontdekking van het jaar: Jiri Kovanda

Documentaire: Never say Sorry over Ai Wei Wei

Film:La Grande Bellezza

Muziek: An Awesome Wave Alt-J

Initiatieven:

You Are Cordially Invited! En we kijken uit naar de galerieplannen van Alexander Mayhew en Jaring Dúrst Britt

Submarine Jungle van Tijl Orlando Frijns, klein maar fijn op het net!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.