15 januari 2014
Den Haag:
Ondanks de malaise in de cultuur mogen we in Den Haag niet klagen, er zijn veel goede dingen getoond en er is nog steeds veel mogelijk, ondanks de schaduw die over sommige initiatieven en atelierpanden schuift. Dat moge blijken uit de volgende lijst:
Een paar activiteiten springen er uit: de activiteiten van West met het Volkspaleis als topper. Gedurende meer dan een maand werd de Elektriciteitscentrale onder spanning gezet. Ik heb maar een paar gelegenheden bezocht, maar de opening van de magnifieke installatie van Reynold Reynolds met life muziek van NAP, de Trespassers-W avond, Den Haag is sóóóó veranderd en ook de afsluiting waren voldoende om te overtuigen. Daarnaast liet West met Surveillance van Lotte Geeven en Yeb Postma (met de verschillende acts), een avondje tussen de schuifdeuren n.a.v. Friend & Foe van Hans Aarsman,de performance van Wannes Goedschalckx en deelname aan een aantal beursen zien dat ze een lijn volgen die in Den Haag uitzonderlijk is.
Billytown heeft een mooie serie tentoonstellingen neergezet en juist nu ze op stoom komen wordt hun huurcontract veranderd naar een zwaard boven het hoofd dat elk moment kan neervallen. Het is een wat surrealistische vorm van Kapitaalvernietiging. Das Ding en Form No Form/The Black Series van Marius Lut waren wat mij betreft erg goed.
Nest blijft het goed doen met een steeds breder profiel. Platform BK deed er een voorlichtingsavond met het Mondriaanfonds, Hot Freaks van Wineke Gartz en Abstract myths en haar exegese van Hans den Hartog Jager vond ik erg goede tentoonstellingen.
Voor 1646 geldt hetzelfde, door allerlei omstandigheden ben ik daar niet heel veel geweest, maar de tentoonstelling Hey You! Die Jack Segbars met Marijn van Kreij en Nickel van Duijvenboden maakte was wel erg goed evenal de daaropvolgende artist talk. Ook Olga Balema had hier een mooie presentatie. Het valt me op dat 1646 steeds meer met studenten en vrij recent afgestudeerde kunstenaars van de academie doen wat gezien de betrokkenheid van de initiators bij de academie misschien logisch is en een goede mogelijkheid biedt zich te profileren tussen de andere initiatieven.
Walden blijft sympathiek en komt vaak met verrassende presentaties. Ik vond de tentoonstelling van Karen Cunningham zeer de moeite waard.
HEDEN blijft ook interessante tentoonstellingen maken zoals die van het werk van Piet Dieleman en Quartair weet met hun programma een breed scala aan nationale en internationale kunstvormen naar Den Haag te brengen. Tagtics was bij hen wel een absoluut hoogtepunt.
Bij de echte galeries verraste Ramakers met CQ-Residency van Joncquil die zijn persoonlijk onderzoek toch maar mooi in een commerciële galerie wist uit te voeren. Galerie Helder lijkt ook steeds duidelijker in het beleid: de tentoonstelling met Stijn Peeters en Tim Breukers was zeer de moeite waard en de combinatie van jonge met meer ervaren kunstenaars werkt in het algemeen goed.
In de musea viel Ja natuurlijk!! op, een uitgebreid plaatjesboek zonder duidelijke samenhang waar wel erg veel tekst voor nodig was. Een erg mooie tentoonstelling van Michiel Ceulers en Ben Akkerman in het GEM, de prachtige tentoonstelling van Koos Breukel in het Fotomuseum en de uiteindelijke uitreiking van de Ouborgprijs aan Marcel van Eeden waren voor mij de hoogtepunten in de musea.
STROOM had ook twee tentoonstellingen waar ik enthousiast over was: United we Work en Double Centre van Charles van Otterdijk en ook GEMAK lijkt onder moeilijke omstandigheden serieus een inhoudelijk programma te willen draaien.
Dan zou ik ook een lans willen breken voor het MALIEVELD-intitiatief dat ter plekke en op locatie een aantal memorabele activiteiten heeft ondernomen: 26-1 op het Malieveld, 9-2 op Re:Rotterdam, 20-4 op de Pier (Henk=0, n.a.v. het overlijden van Henk Peeters), 8-6 bij PRO-architecten en Kunstrand tijdens Kunstrand Dordrecht.
De Haagse toppers zoals gebruikelijk zonder hiërarchie:
Reynold Reynolds voor West in het Volkspaleis
Hey You! bij 1646
Michiel Ceulers en Ben Akkerman in het GEM
Double Centre van Charles van Otterdijk bij STROOM
Abstract myths bij Nest
I wil wel Navid Nuur nog noemen als Haags topkunstenaar met nationale en internationale toptentoonstellingen als in London, een prijs in Hong Kong, Ta-Da! In het Centre Pompidou, Lube Love in het Bonnefanten en nog een mooie show bij Martin van Zomeren en dan heb ik het nog niet eens allemaal.
Tentoonstellingen nationaal
Lube Love – Navid nuur in het Bonnefantenmuseum in Maastricht
Aernout Mik in het Stedelijk Museum in Amsterdam
ICal/UCal van Willem Besselink in galerie Frank Taal in Rotteerdam
The Temptation of A.A. Bronson in Witte de With in Rotterdam
Hinke Schreuders tijdens The Amsterdam Trail bij Wetering galerie
Weltauge van Philip Akkerman bij Torch
gerlach en koop bij Ellen de Bruijne projects in Amsterdam
De Rotterdamse Feestweek met Art Rotterdam, Re:Rotterdam, RAW Artfair en Art @ The Warehouse
Tentoonstellingen buitenland:
Ta-Da! Navid Nuur in het Centre Pompidou in Parijs
AVL-Joep van Lieshoutin La Friche Belle de mai in Marseille
Helaas gemist, maar wel nieuwsgierig naar :
Hell as Pavillion – Palais de Tokyo, Parijs
Look Who’s Talking – Jiri Kovanda- Wiels Belgie
De Biënnale van Venetië
Peter Doig in The national Galleries of Scotland?
Twice met Luc Tuymans en marlene Dumas in Zeno X gallery, Antwerpen
Instelling van het jaar: Onveranderd STROOM wegens het continu effectief faciliteren van de Haagse kunststructuur en een aantal andere activiteiten en dat er zo voor zorgt dat er vanuit vele plekken jaloers naar Den Haag gekeken wordt en ook nog met een expo in mijn rijtje favorieten.
Ontdekking van het jaar: Jiri Kovanda
Documentaire: Never say Sorry over Ai Wei Wei
Film:La Grande Bellezza
Muziek: An Awesome Wave Alt-J
Initiatieven:
You Are Cordially Invited! En we kijken uit naar de galerieplannen van Alexander Mayhew en Jaring Dúrst Britt
Submarine Jungle van Tijl Orlando Frijns, klein maar fijn op het net!