verzamelen verzameling

29 januari 2022

Vandaag opende dan toch de tentoonstelling verzamelen verzameling bij Parts Project. Na een mislukte poging, waarna overigens wel liefhebbers en habitués de tentoonstelling al hebben bekeken, kon men bijeen komen om de eerste van een cyclus te vieren die de bedoeling heeft te tonen wat een kunstverzameling over een verzamelaar kan vertellen. Vanuit verschillende perspectieven zal een viertal exposities duidelijk proberen te maken hoe een verzameling zich ontwikkelt en hoe kijkers daarop reageren. De eerste verzamelaar die werd uitgenodigd is de Amsterdamse galeriehouder Kees van Gelder. Deze heeft geprobeerd er een ode aan Cees van den Burg brengen die nu na zes jaar al de eenentwintigste expositie heeft georganiseerd. Na hem gevraagd te hebben wat hèm in de kunst het meest aan spreekt kreeg hij het antwoord dat dàt dan het thema in zijn tentoonstelling zou worden: niet per sé voor de hand liggend als je het programma van zijn eigen galerie bekijkt.

Van Gelder heeft ook geprobeerd de werken “uit hun comfortzone te halen” door ze in groepjes op te hangen met inhoudelijk en formeel contrasterende werken. Dat is prima gelukt, waardoor het geheel een levendige gevarieerde tentoonstelling is geworden waarin wat prachtig onbekend werk is te zien. Bij deze een keuze uit mijn favorieten, ik ben benieuwd naar de andere edities in deze cyclus!

Klaas Kloosterboer: verzamelen verzameling – 2009
Ensemble Stop: Nokukhanya Langa: Talisman-2019, Yoko Ono/John Lennon-War is over!-2066, Otto Egberts: Untitled – 1985, Bart Domburg: Kunstkrieg – 1983
Otto Egberts: Untitled – 1985
Marijke van Warmerdam: Your Eyes Only – 1991
Rechts – Pieter Laurens Mol: Index – 1985
Sigurdur Gudmonsson: Event – 1975
Marijke van Warmerdam: Passing- 2005
Lily van de Stokker: Ik ben een boodschappen doen – 1998
Hreinn Fridfinnsson: Midnight Jump – 1975
Sigurdur Gudmonsson: Encore, Encore – 1991
Hreinn Fridfinnsson: Untitled – 1976
Dan Graham: Paper shoppingbag – 1966 – 2001
Sigurdur Gudmonsson: Collage – 1979

Parts Project

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.