After Daan van Golden

10 september 2021

De tentoonstelling die afgelopen weekeinde bij Parts Project in Den Haag is geopend werd gecureerd door Niek Hendrix en Robin Heyker. De aanleiding hiervoor is een gezamenlijke fascinatie voor de Rotterdamse kunstenaar Daan van Golden. Bij Heyker is dat vrij evident (zie bijvoorbeeld zijn papegaaischilderijen), maar bij Hendrix zag ik die niet zo snel aan komen. Zij hebben een aantal jongere kunstenaars die vergelijkbare sentimenten hebben of invloeden hebben ondergaan uitgenodigd samen met henzelf en werk van Daan van Golden een tentoonstelling te maken wat een mooi geheel heeft opgeleverd in het toch al steeds verrassende programma van de galerie. Er is veel werk te zien, maar niet overal is de band met het onderwerp meteen duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de mentaliteit en een soort kernachtigheid in al het tentoongestelde werk te zien zijn die ook bij van Golden belangrijk waren. De tentoonstelling als geheel straalt daardoor ondanks de hoeveelheid werk toch een prettige rust uit en nodigt uit tot interpretatie. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken, het werk is nog te zien tot 7 november.

Daan van Golden: Nepal – 1983/2013
Mirthe Klück: links 2017 – 2021, rechts I’ll Be Your Mirror – 2018
Ronald de Bloeme: Briefumschläge – 2004
Maurice van Es: Testimony III – 2018 – 2021
Daan van Golden: Marguerite – 2014
Richard Aldrich: Vuillard #1 – 2008
Marijn van Kreij: Untitled (Picasso, the studio-1955) – 2016
Daan van Golden: Tokyo/Dion – 1996 – 2016
Richard Aldrich: Two Bodies as One – 2019
Marijn van Kreij: Untitled (Nirwana) – 2006- ongoing
Fergus Feehily: The House – 2019
The guys that did the do met het lijdend voorwerp: Vlnr Daan van Golden – Mozart – 2010, Niek Hendrix: Study of a Window (The Tale of Zeuxis and Parrhasius) – 2021, Robin Heyker: Untitled (Black Redstart 1) 2021
Just Quist: Forming an Intention – 2019 en Formation of Colours – 2019
Magali Reus: Dearest (Short the Electric) – 2018
Links Alice Tippett: Hilde – 2020, rechts Daan van Golden: untitled – 1964
Indigo Deijman: Musée des instruments de musique- 2021

Parts Project

2 gedachtes over “After Daan van Golden

  1. Pingback: Iconisatie van het sublieme toeval. After Daan van Golden; PARTS Project, Den Haag | Villa La Repubblica

  2. Hey Kees, fijn dat je bent gaan kijken en uiteraard dank voor het schrijven. Als ik het zo lees zijn de intenties van Robbin en mij goed geslaagd!
    Daan van Golden was voor mij inderdaad een cruciale positie om mij te te verhouden, de meta laag, het opnieuw maken, de concentratie etc etc. Anders dan hoe de meeste er mee om zijn gegaan, maar dat maakt het juist zo mooi hoe ver de invloeden van sommige kunstenaars kunnen gaan.
    Tot een volgende gelegenheid en alle goeds in de tussentijd!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.