Bad Times – New Religion

1 november 2013

Bij galerie Maurits van de Laar in Den haag is onder bovenstaande naam een tentoonstelling te zien waarin fragmentatie op zijn minst een rol speelt. De perstekst van de galerie maakt gewag van een zoeken naar religie. Dat moet dan een wanhopig zoeken zijn naar zekerheden in slechte tijden, want vooralsnog lijkt die zoektocht tevergeefs uit te lopen op een expanderende beeldentropie. Een viertal kunstenaars laten hier werk zien in verschillende disciplines. De schilder Marie Civikov is bekend van grote felgekleurde doeken met afbeeldingen uit de hedendaagse maatschappij. Nu heeft ze zich op de nieuwe media gestort en daarnaast maakt ze composities met aan repen gescheurde schilderijen: een formele oplossing voor een sociaal probleem dat zich des te navranter toont in deze vorm van beeldfragmentatie. Erg grappig is dat in een schilderij  die beeldfacetten weer bijeen komen tot een schitterende diamant.
Kim Hospers tekent beelden die hij op de televisie vangt. Zonder onderscheid tekent hij op vrij virtuoze wijze wat hem opvalt en hangt ze in groepen van gelijke grootte op de wand. Zelf heb ik het idee dat het beter werkt als er een blok van hetzelfde formaat in een ruimte hangt, maar misschien dragen de drie formaten die hier op een wand te zien zijn wel bij tot het idee van een mondiaal uiteenvallen.
Marjolein van der Meij probeert in haar tekeningen mensen bijeen te brengen onder een paraplu, dat kan van alles zijn: sociaal, ideologisch (als in de etalage van STROOM) religieus of cultureel (als in de etalage van de Vrije Academie waar ook werk van haar te zien is). De veelheid aan verbanden die zij toont laat zien dat de mens van nature geneigd is tot verdeeldheid.
De Rotterdamse kunstenaar Justin Wijers, laat geweld zien, verkeersgeweld en wat daar van over blijft. Nauwelijks herkenbare lijken, schoenen, lichaamsdelen en in het rond gesprongen eigendommen van het slachtoffer vormen een vaardig in diverse materialen getekende rafelige wolk die het resultaat is van ongevallen in een onoverzichtelijke maatschappij. De tekeningen maken indruk door hun open karakter, zeker als in tekstfragmenten de ideeën en uitspraken die mensen  in deze maatschappij tot uiting brengen onderdeel gaan uitmaken van de collateral damage.

img_0488-int

Marie Civikov

img_0489-int

Marjolein van der Meij

img_0490-int

Marie Civikov

img_0491-int

Marie Civikov

img_0492-int

Kim Hospers

img_0493-int

Justin Wijers

img_0494-int

Justin Wijers

img_0495-int

Justin Wijers (detail)

       Galerie Maurits van de Laar

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.