Hot Freaks

13 januari 2013

Vandaag was de laatste dag van de solotentoonstelling `Hot Freaks` die Wineke Gartz de afgelopen periode liet zien in het kader van de Nestarchieserie in Nest . Voor de gelegenheid was Arno van Roosmalen, directeur van STROOM, gevraagd een publiek gesprek te houden met de kunstenaar. Van Roosmalen kent het werk van Gartz al langer en had ook uitgebreid in de tentoonstelling rondgekeken.

Zelf had ik de tentoonstelling door omstandigheden nog niet gezien. Ik was echter danig onder de indruk van het geheel. De notoir moeilijke Nestruimte is met grote gebaren omgetoverd in een alternatieve werkelijkheid waarin het wemelt van de beelden en projecties waarin je jezelf kunt verliezen. Die projecties zijn soms dubbel, overlappend en in een paar gevallen op hoeken en gaten gericht: de architectuur wordt daarmee ontkend of versterkt. Dan zijn voor de projecties metalen ronde vormen geplaatst en in een aantal gevallen zijn horizontale vlakken op een verhoging geplaatst. Daarop liggen kleurvlakken en metalen objecten die gebaseerd zijn op zwaarden naar later in het gesprek bleek. Ze werden als beeldelementen gebruikt en hier en daar als presse-papier, om een rol papier van oprollen te weerhouden. Het geheel had naar mijn idee een nogal romantische inslag en het verhaal van de kunstenaar waarin ze het rondlopen in de installatie vergeleek met hoe je in een schilderij gezogen kan worden door de beeldelementen in bijvoorbeeld een 19e eeuws landschap vond ik terecht. De energie van de beelden die zij gebruikt en de techniek waarmee die tot stand komen is echter wel degelijk 21e eeuws en de bespiegelingen waartoe zij bij het publiek aanleiding geven sluiten aan bij een behoefte tot onthaasting en reflectie waar in de huidige maatschappij behoefte aan bestaat.
Arno van Roosmalen had in zijn gesprek met de kunstenaar moeite om er grip op te krijgen. Hij probeerde aan Gartz een keiharde doelstelling te ontfutselen, maar dat viel niet mee. Het idee dat je je met het publiek schoonheid wilt delen die je hebt ondergaan en sentimenten wilt delen die je bevangen hebben waarbij je de videos en formele elementen die gebruikt worden vrij intuïtief in de ruimte plaatst en daarbij ook de architectuur een rol laat spelen is te volgen. Dat bij de vraag naar de zin van dit alles blijkt uit voorzichtige opmerkingen dat de kunstenaar het publiek eigenlijk een ervaring wil schenken die dicht bij die van de kunstenaar ligt en die (maar dat is mijn interpretatie) de beschouwer activeert tot een vorm van creativiteit is misschien een te grote stap. Door het doorvragen door van Roosmalen ontstond echter wel een mooi beeld van het creatief proces dat goed aansloot bij wat in de Nest-ruimte te zien was.

img_5643-int

img_5648-nt

Arno van Roosmalen in gesprek met Wineke Gartz voor een behoorlijk publiek

img_5651-int

Ook de duidelijk zichtbare projectoren maakten deel uit van de installatie, waardoor je af en toe recht
in het gexicht geschenen werd bij het rondkijken

img_5653-int

img_5655-int

img_5657-int

img_5660-int

img_5661-int

Klassieke tekeningen waren in het geheel verwerkt

img_5662-int

Maar apart lijken ze me ook niet slecht

img_5664-int

En de Hot Freaks (mediahelden) vormen een context voor het geheel

http://nestrumte.nl/nl/projecten/hot-freaks

 

Een gedachte over “Hot Freaks

  1. Pingback: Eindlijst 2013 chmkoome’s blog | chmkoome's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.