Volkspaleis: The End

6 oktober 2013

Vanavond vond de afsluiting plaats van het Volkspaleis, de manifestatie die afgelopen maand door West in de Elektriciteitscentrale werd georganiseerd. Om 20.00 u werden heel dramatisch de video’s van Reynold Reynolds The Lost de een na de ander uitgezet. Vervolgens begon het slotdebat, Chris Keulemans voerde een gesprek met Freek Lomme (Onomatopee), Lorenzo Benedetti (Vleeshal Middelburg) en Cathy Jacob (Booijmans van Beuningen). Het was vreemd om deze mensen met elkaar in gesprek te zien gaan, ze spraken voor mijn gevoel een verschillende taal en kwamen elkaar niet heel erg nader. Toch werden er wel een paar zinnige uitspraken gedaan. Gesproken werd over de tentoonstellingspraktijk, de driehoek kunstwerk – tentoonstellingsplek – publiek en hoe bijvoorbeeld een ruimte als de Elektriciteitsfabriek optimaal gebruikt kan worden. De neiging tot veelsoortige “events” gaat misschien ten koste van de kunstervaring, maar brengt tegenwoordig wel publiek op de been. Op vragen over eventuele ideeën voor deze ruimte werd wat vaag gereageerd, maar Cathy Jacob vertelde dat de onderzeebootloods na dit jaar niet meer gebruikt kan worden door Booijmans. Een van de alternatieven die Booijmans heeft is om tentoonstellingen te maken waarin de kijker het kunstwerk alleen, èèn-op-èèn, kan ervaren. Het is jammer dat Philip Peeters niet aanwezig was, die heeft daar ervaring mee met zijn HCAK project waarin steeds een kunstwerk in een ruimte werd gehangen. Het was jammer dat bij dit gesprek niemand van het Gemeentemuseum aanwezig was en Arno van Roosmalen was misschien ook een goede toevoeging geweest.

Na het debat werd de aandacht gevestigd op de performance Wannes Goetschalckxs en Ruben Kindermans die de gehele avond, ook tijdens andere activiteiten, plaats vond.  Een muzikaal optreden van Gerard Bouwhuis, Peter van Bergen en Jacques Palinckx die onder de naam IOM in The Art of Memory geïmproviseerde muziek maakten waarbij speciaal ontwikkelde software, film of video, de muzikanten en de aanwezige elektronische apparatuur met elkaar in dialoog gingen. Peter van Bergen bespeelde daarbij een vreemde organische vorm uit kunststof die een geluidsdichte saxofoonkoffer bleek te zijn die voor studiedoeleinden gebruikt wordt. Het geeft een mooi theatraal effect. Daarna ging de performance nog steeds door terwijl de ruimte langzaam leeg druppelde.

Het is duidelijk dat West met het Volkspaleis een indrukwekkend project heeft neergezet waarbij optimaal is samengewerkt door een aantal partijen die een intensief programma hebben waargemaakt. Het is te hopen dat dit een vervolg krijgt en dat de Elektriciteitscentrale een begrip gaat worden in Den Haag.  De vele bezoekers tijdens alle activiteiten tonen aan dat er een publiek voor is.

img_0281-int

Er was een behoorlijk publiek op komen dagen.

img_0284-int

Waarvan moderator Chris Keulemans wel onder de indruk was.

img_0287-int

Van links naar rechts: Freek Lomme, Lorenzo Benedetti, Cathy Jacob

img_0288-int

Marie José Sondijker kreeg de vraag waarom ze deze tentoonstelling hier gemaakt had en ze vertelde dat dit de enige plek was om dit werk optimaal tot zijn recht te laten komen. Dat is überhaupt de intentie van West: om kunstenaars en hun werk zo goed mogelijk te presenteren en dan moet het publiek het verder doen.

img_0289-int

De lokatie van de performance van Wannes Goetschalckx en Ruben Dingemans leek wel een landingsbaan

img_0299-int

Waar de kunstenaars driftig papieren vliegtuigjes lieten landen

img_0301-int

Om ze vervolgens met een emmertjhe weer naar boven te hijsen

img_0305-int

IOM met vlnr Jacques Palinckx, Peter van Bergen en Gerard Bouwhuis

img_0306-int

Die gave improvisaties afwusselden met luisteren naar van hen opgenomen en door software bewerkte stukken muziek

img_0308-int

Wat voor de gelegenheid nog een keer door de film van Reynold Reynolds geïnspireerd werd.

 

Volkspaleis

 

Een gedachte over “Volkspaleis: The End

  1. Pingback: Eindlijst 2013 chmkoome’s blog | chmkoome's blog

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.