Sinterklaas is niet bang

14 april 2019

Na de opening van “Top Floor” in het Gemeentemuseum volgde gisteren de tentoonstelling van Marcel van Eeden in galerie Maurits van de Laar. Onder de titel “Sinterklaas is niet bang” (tekst afkomstig van een van zijn tekeningen) vieren de kunstenaar en de galeriehouder dat zij vijfentwintig jaar samen werken. In de tentoonstelling zijn tekeningen opgenomen uit diverse perioden van die samenwerking en het is voor Haagse afficionado’s, die enthousiast op de opening af kwamen, een feest van herkenning en een sentimental journey door de tijd dat van Eeden nog niet bestond en met de figuren die hij daar inmiddels in projecteert.
Er is ook recent werk te zien, zo hangt de prachtige serie “Alligator Patrol” prominent op de achterwand. Gemaakt naar aanleiding van Thomas Pynchon’s “V” waarin een Alligator Patrol de New Yorkse riolen doorkruist op zoek naar alligators die zich daarin zouden voortplanten levert het een nog bescheiden maar erg sterke serie tekeningen op die veel van van Eeden’s manier van werken bevatten. Het is fijn om te merken dat een kunstenaar die inmiddels in de eredivisie speelt de band me zijn eerste galerie en de achterban die hij in zijn begin tijd opbouwde nog steeds waardeert. De tentoonstelling is een maand te zien.

Voor een gelegenheid gemaakt, krijt op schoolbord!

De bovenste serie (er waren er meer) vond ik prachtig: monochromen met een op een vooroorlogse typemachine getypt velletje papier waarop titel, auteur en verschijningsdatum van het boek stonden. Mooie bandjes!

Werk uit de beginperiode tijdens zijn eindexamen en de eerste show bij Maurits van de Laar. Gevat in de kenmerkende stalen lijstjes

Een bruikleen van Brouwn-bewonderaar Philip Akkerman

Van Eeden was altijd gefascineerd door het Atomium in Brussel

Alligator Patrol, de hele serie.

En in detail

en nog meer detail!

Deze etalage is ook een erg sterk staaltje tekenkunst

Ook dit is al wat ouder werk

En vlak voordat ik weg moest werd de tentoonstelling officieel geopend door Maurits van de Laar

Galerie Maurits van de Laar

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.