Social Cataracts

14 april 2022

Dit is de laatste week dat de tentoonstelling van Oscar Murillo te zien is in KM21. Murillo is een Colombiaanse kunstenaar die na te zijn verhuisd naar London en daar de Royal College of Art gevolgd te hebben een vliegende start maakte. Hij won o.a. de Turnerprijs en reist tegenwoordig rond van de ene naar de andere tentoonstelling. Nadat ik las over zijn tentoonstelling in Rome realiseerde ik me dat zijn werk ook in Den Haag te zien was. Ik ben daar gaan kijken en dat blijkt een mooie totaalinstallatie te zijn waarmee je een indruk kan krijgen van zijn werk. Ik vond zijn gebruik van arme materialen en de effectiviteit waarmee de kunstenaar met die materialen en goede ideeën een wereld oproept bijzonder aansprekend.
De tentoonstelling is donker ingericht, aan de wanden en om ruimtes af te schermen zijn donkere doeken gehangen onder de naam The institute of Reconciliation. De doeken zijn met olieverf en bijvoorbeeld branders bewerkt en hangen gekruld, gevouwen of gewoon recht als huiden van de wand. Ze refereren aan Malevich, maar ook aan zwarte as die neer daalt uit de hemel rondom Colombiaanse industrie. Tegelijkertijd heeft de kunstenaar toen hij in New York werkte een atelier gehad dat bijzonder slecht verlicht was en hem de mogelijkheid ontnam om zich op zijn doeken te oriënteren. Het deed hem denken aan Monet, zijn grote held, wiens waterlelies zijn inspiratiebron waren bij het inrichten van deze tentoonstelling. Monet maakte die schilderijen met een grote handicap: zijn staar (cataract) was ook bij hem een handicap bij het beoordelen van zijn werk tijdens het schilderen. Als landschapsschilder die Murillo van origine was liet de kunstenaar zich inspireren door Monet en schilderde wateroppervlakken op een neo-impressionistische zoals in KM21 te zien is. Naast deze schilderijen zijn in de installatie onderdelen met goedkope plastic stoelen gemaakt zijn, stoelen die refereren aan sociale bijeenkomsten. De stoelen zijn in dit onderdeel Mesmerizing Beauty naar binnen gekeerd om aan te geven dat de deelnemers weinig oog hebben voor de buitenwereld en slecht met hun omgeving communiceren. De verschillende onderdelen van de installatie zijn bij de kunstenaar sowieso niet eenduidig. De schetsen of kleine versies van de Surge-schilderijen zijn met houten onderdelen op de plastic stoelen gemonteerd in dit onderdeel. De plastic stoelen staan verder overal in het rond met kleiklonten of maissculpturen. De kunstenaar organiseerde ook verschillende performances waarvan video’s in de verschillende onderdelen van de totaalinstallatie te zien zijn. Dit is zeker een tentoonstelling die het waard is om nog even te gaan kijken tijdens het Paasweekeinde.

Surge (project 2019 2020)
Surge (project 2019 2020)
News – 2021 (project sinds 2017)
News – 2021 (project sinds 2017)
Surge (project 2019 2020)
The Institute of Reconciliation (doorgaand sinds 2014)
In de stoelen liggen hier kleiklompen en maissculpturen
The Institute of Reconciliation (doorgaand vanaf 2014)
The Institute of Reconciliation (doorgaand vanaf 2014)
Flight – 2018 – 2019 Werk gemaakt tijdens reizen, de vliegtuigstoel werd atelier
Flight – 2018 – 2019 Werk gemaakt tijdens reizen, de vliegtuigstoel werd atelier
Mesmerizing Beauty – 2021
Mesmerizing Beauty – 2021
Collective Conscience – 2021|
Een rij papier maché-poppen (mateo’s, veel gebruikt door de kunstenaar) liggen op een pad in een Colombiaans landschap en worden verbrand/opgeblazen
De mateo’s staan voor verwaarloosbare mensen zoals fabrieksarbeiders of dagloners op het land
Letter from America – 2019 Performance waarin de kunstenaar eerst een doek betekent met oilstick. Eronder ligt een mateo waar hij als hij klaar is met tekenen bij kruipt onder het doek om hem kapot te scheuren.

KM21

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.