A Slippery Slope

19 november 2021

Bij de Garage in Rotterdam opende vanmiddag (i.v.m. de corona maatregelen) de tentoonstelling A Slippery Slope (een glibberige helling). De titel refereert aan de moeilijke situatie waarin iemand zich bevindt die de hedendaagse werkelijkheid probeert te vatten. De uitgenodigde curator is Youri Appelo, artistiek leider en curator van Post, het voormalige Expoplu in Nijmegen. Hij stelde een interessante tentoonstelling samen waarin meteen het werk van Daro Darakhvelidze in het oog springt: een aantal beschilderde schoolborden die verspreid in bijna de helft van de ruimte staan opgesteld. het geeft al direct het didactische karakter van het werk aan. De schilderingen zijn analyses van verschillende verschijnselen die zich voordoen op de wereld, in veel gevallen virussen. Het is aantrekkelijk, kleurig werk dat ook door de opstelling indruk maakt.

Daro Darakhvelidze: Discourse Traveler
Daro Darakhvelidze: Discourse Traveler
Daro Darakhvelidze: Discourse Traveler
Daro Darakhvelidze: Discourse Traveler
Daro Darakhvelidze: Discourse Traveler

Daarnaast zijn er twee video kunstenaars die met video’s over oorlogsgeweld in de Arabische wereld vertegenwoordigd zijn. Zo is het werk van Mariam Ghani, A Brief history of Collapses, een mooie, intrigerende dubbelprojectie van een zwerftocht door aan de ene kant Het Fredericianum in Kassel en aan de andere kant het Dar-Ul-Haman paleis in Kaboel, Afghanistan. Beiden zijn volgens de Duitse neoclassisistische principes gebouwd en door oorlogsgeweld verwoest. Het Fredericianum is gerestaureerd en het Afghaanse paleis is nog steeds een puinhoop. In beide video’s volgen we een vrouw die door de architectuur loopt die steeds verdwijnt en weer verschijnt.

Mariam Ghani: A Brief History of CollapsesMariam Ghani

Een andere video, What they Destroy, we will rebuild again van Astrid Feringa heeft een meer politieke lading: Na de verwoesting van de oude stad Palmyra in Syrië door de Islamitische staat maakte het British Institute for Digital Archaeology een replica van de klassieke triomfboog die daar stond en plaatste die op Trafalgar Square in London en daarna op diverse andere plekken over de hele wereld. Hierover maakte Feringa een videoinstallatie die vraagstukken over over neokoloniale toe-eigening van erfgoed in een tijdperk van digitale reconstructie en hedendaagse beeldenstormen behandelt.

Astrid Feringa: What they destroy, we will rebuild again

De andere werken in de tentoonstelling, zoals over het bevragen van de objectiviteit van Wiskunde door Falke Pisano, een op zich intrigerende foto van Coralie Vogelaar die ook al een erg theoretische verantwoording heeft en de Fake-Newsstand van Domas van Wijk spreken me minder aan, alhoewel ik het verband met de thema’s van de tentoonstelling wel zie. Al bij al heeft Youri Appelo een intrigerende tentoonstelling gemaakt, ik ben benieuwd naar de volgende!

Falke Pisano: The Value in Mathematics
Falke Pisano: The Value in Mathematics
Coralie Vogelaar: Recognized/Not Recognized
Domus van Wijk: Fake-Newsstand

De Garage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.