Disruption as part of the deal

28 september 2020

Bij Parts Project is nu een duo-tentoonstelling te zien met werk van Ewerdt Hilgemann en Diet Sayler. Hilgemann’s werk is in Nederland genoegzaam bekend, maar het werk van Diet Sayler vind ik wel een verrassing. Beide kunstenaars zijn uit de generatie die concrete kunst ontwikkelde in de zestiger jaren. Daar ligt een parallel, maar ook in hun ambitie om objectieve gegevens met het toeval of de intuïtie een persoonlijke draai te geven. Hilgemann doet dat in 3D, hij maakte in de tachtiger jaren een perfecte marmeren kubus die hij in Carrara van een vrachtwagen boven aan een helling liet rollen. De beschadigingen die de kubus onderging werden door natuurkrachten aangebracht aan de door hemzelf zorgvuldig gepolijste kubus. Twee jaar later, bij Beelden aan de Linge, plaatste hij een door hem van metaalplaten geconstrueerde holle kubus die hij vervolgens met een luchtpomp luchtledig zoog. De kubus vervormde en werd het door de kunstenaar beoogde werk. Later zou hij dit ook met andere geometrische vormen doen.
Diet Sayler werkt in het platte vlak, eerst voornamelijk met grafische technieken in zwart wit en later begint hij ook te schilderen, in kleur. Een project van hem is het werken aan basiselementen die ontstaan uit een grid, een rooster met kleinere vormen die hij gedeeltelijk verwijdert waardoor een vorm ontstaat. Eerdere ritmische figuren waarin het ritme wordt doorbroken worden zo geformaliseerd in een strak concept waarin door de keuzes die worden gemaakt toch een menselijk element komt kijken. De basiselementen blijven onderdeel van zijn werk, maar ze worden steeds weer op andere manier toegepast, zoals binnen architectuur. Als de kunstenaar begint te schilderen zal hij werken met op de grond geworpen elementen die dan binnen het vlak van de drager een compositie vormen. 

Diet Sayler is een Roemeense kunstenaar die uiteindelijk in Duitsland terecht komt. Zijn werk werd ontdekt door de curator van deze tentoonstelling, Cees Henderikse die eerder ook de tentoonstelling Anthropocosmos met werk van Paul Neagu samenstelde. Mooie ontdekkingen waarmee Parts Project eer inlegt, zeker als zo’n mooie combinatie als die met Ewerdt Hilgemann gemaakt wordt!

Ewerd Hilgemann: geïmplodeerde driehoeken

Diet Sayler: Waldraüme

Ewerdt Hilgemann: Rolling Cube (video still)

Ewerdt Hilgemann: Imploded Cube (beelden aan de Linge)

Ewerdt Hilgemann: Rolling Cube

Diet Sayler: Strips I

Diet Sayler: Capriccios

Ewerdt Hilgemann: Cracked Cube

Diet Sayler: Aspromonte

Diet Sayler: Porto Maurizio III (met excuus voor de reflectie)

Parts Project

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.