An introduction to painting

18 oktober 2019

Toen ik op Art The Hague rondliep werd ik aangenaam verrast door de presentatie van Dürst Britt & Mayhew. Naast Joseph Montgomery en Willem Hussem toonden zij werk van Joseph Roth, niet een Amerikaanse schilder zoals ik aanvankelijk dacht, maar Oostenrijks. Het combineerde zeer aangenaam met de andere kunstenaars.
Mij werd snel duidelijk dat deze kunstenaar ook in de galerie te zien is en aangezien nu het laatste weekeinde is aangebroken voor deze tentoonstelling ben ik vandaag nog even gaan kijken. Na een aangenaam klein werkje te zien werd ik een ruimte in geleid waar video’s getoond worden. Deze video’s zetten het werk van de kunstenaar direct in een geheel ander perspectief: hij schildert bloemen met bloemen als kwast, hij sleept een doek tijdens een kilometers lange wandeling door de natuur en gebruikt die ’s nachts ook als tent of hij toont de natuur vanuit de top van een boom aan een van zijn doeken. Ook sleept hij een doek door het Kunsthistorisches Museum in Wenen tussen de grote voorgangers. Het is alsof hij zijn doeken opvoedt, ik moet ook aan Joseph Beuys denken die een dode haas schilderijen uitlegt. In het Prater, een groot Weens park, trekt hij aan iedere hand twee monochroom geschilderde doeken over de paden in een harde confrontatie met de natuur. Hier is duidelijk een schilder aan het werk met conceptuele ambities die zich sterk met het proces van het schilderen bezig houdt.

Verder door lopend zie ik de resultaten van deze acties en installatie-achtige beelden: op een schraag, kennelijk gemaakt van oude spielatten, liggen oude beschilderde doeken, lappen waarop de kwasten zijn afgeveegd en als palet gebruikte dragers. Onder de titel “Brain” zijn zij als grazende schapen door de ruimte aanwezig, terwijl de resultaten van de acties die in de video’s getoond worden aan de muur hangen. Dit is kunst die zichzelf verklaart aan de wereld waaruit ze voort komt. Het is te hopen dat de galerie deze kunstenaar vaker zal laten zien!

Museum besuch – 2010

Museum besuch -2010

Rechts: “ORGY in the park” – 2019 Vier monochrome doeken sleept de kunstenaar achter zich aan. Links: een landschapschilderij in de natuur

Hier lijkt de schilder het schilderij meer over zichzelf te willen vertellen.

De resultaten van “Orgy in the park”- 2019

Zaaloverzicht met “Brain”-werken

Rechts het doek uit de video “Landscape painting – The road to Neulengbach” – 2012

Untitled – 2012-2018

Flowerpainting (sunflowers) – 2019

A Question of perspective – 2019

Flowerpainting (three different bouquets) – 2019

Untitled – 2019

Dürst Britt & Mayhew

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.