Dreierlei

1 september 2019

Gisteren opende bij de Haagse Kunst Kring een tentoonstelling die het werk van drie Haagse kunstenaars van vrouwelijke kunne laat zien. Twee van die kunstenaars zijn van Duitse komaf en de derde heeft op zijn minst affiniteit met de Duitse cultuur. Het getoonde werk staat buiten de tijd, het is niet hedendaags en niet ouderwets het is nogal onnadrukkelijk aanwezig, maar wel goed gemaakt.
Benita Mylius bezigt nog het grootste gebaar met de houtdrukken in verschillende kleuren die ze laat zien. Mooie doorwerkte prenten van afbraak van een Haags fenomeen, het VCL, dat opnieuw is opgebouwd. De grote houtplaten die er bij hangen hebben een eigen monumentale kwaliteit en tonen de energieke aanpak van de kunstenaar.
Angelika Hasse komt uit de wereld van het grafisch ontwerpen en dat is te zien: met tekstfragmenten en beelden maakt zij collages en collage-achtig werk dat niet groot is, maar een verfijnde blik toont waarmee zij de dingen die haar opvallen tot geconcentreerde beelden samenstelt. Ik zou wel nieuwsgierig zijn naar hoe haar aanpak op groter formaat zou uitwerken.
De Nederlandse kunstenaar is Helène Penninga, onder fijnproevers in het Haagse genoegzaam bekend. Haar tekeningen en gouaches hebben een grafische kwaliteit en daar klinken diverse invloeden uit de geschiedenis van de beeldende kunst uit de afgelopen eeuw in door. Er is een mooi evenwicht tussen figuratie en abstractie in de werken en de gedempte kleuren tonen een tevreden levensvreugde die zich niet tot excessen laat verleiden. Al bij al een goede tentoonstelling met elkaar mooi aanvullende kunstenaars.

Helène Penninga

Angelika Hasse

Angelika Hasse

Boven: Angelika Hasse, beneden: Helène Penninga

Helène Penninga

Angelika Hasse

Helène Penninga

Helène Penninga

Angelika Hasse

Benita Mylius

Benita Mylius

Benita Mylius

Haagse Kunst Kring

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.