De Lakenhal

23 juni 2019

Vandaag heropende museum de Lakenhal in leiden na twee jaar gesloten te zijn geweest wegens renovatie. Gedurende drie dagen was er een programma met poëzie, talkshows, muziekvoorstellingen en dans. Voor mij als geboren Leidenaar en iemand die veel tijd in Leiden heeft doorgebracht  was het een aanleiding om te gaan kijken wat die twee jaar hebben opgeleverd. Het belangrijkst vond ik de nieuwbouw met daarin twee mooie grote zalen waarin hedendaagse kunst optimaal getoond kan worden. Tijdens de opening hingen er esthetische foto’s van de verbouwing van de Vlaamse Karin Borghouts en foto’s van een project van Marjan Teeuwen: zij had de huizen aan de achterkant van het complex aan de Lammermarkt die afgebroken werden voor nieuwbouw een periode ter beschikking gekregen. Foto’s van het opengebroken interieur van die panden met allerlei stapelingen en de daarmee ontstane structuur  en van  oudere projecten waren hier te zien. Aan de achterkant van die ruimte is een mooi groot raam dat uitkijkt op molen de Valk, tijdens de dansvoorstelling vormde dat een mooie achtergrond.

In de rest van het gebouw  zijn veel zaken herzien: ruimtes zijn doorgebroken en opnieuw open gesteld. Na door het voorplein te zijn gegaan is nu na binnenkomst een grote entree-ruimte ontstaan die uitkijkt op een gloednieuwe façade.  Het is een bijzonder prettige, lichte ruimte opzij waarvan er zoals het een goed museum betaamd een grote museumshop is ontstaan en aan de andere kant, in een soort pijpenla die uitkomt op de Oude Singel bevindt zich nu een restaurant. Het museum heeft bovendien een groot auditorium waar veel activiteiten kunnen plaats vinden, vandaag werden daar de talkshows gehouden. Bij deze een indruk van het vandaag getoonde:

Paul Citroen: vrouw in een raam – 1922

Paul Citroen: Z.T.- 1917 met excuus voor de reflectie, maar ik vond hem te mooi…

Theo van Doesburg: geabstraheerd zelfportret – 1915

Geer van Velde: zelfportret – 1932

Verrassend werk van Gert Germeraad: Marinus van der Lubbe – 2007

Ik weet niet van wie de foto is, maar de vrouw is de fantastische Haagse actrice Ellen Vogel als ik het wel heb… Dat contemporaine werk hangt tussen de vaste collectie en voeg zich daar mooi naar.

Thomas Raat mocht een project uitvoeren en gebruikt daarin het hertje van Van Meegeren al structureel element

naast allerlei andere structuren

Sfeervolle muziek werd uitgevoerd door de Veenfabriek, Paul Koeks’ Leidse club. Hier delen uit “Stilte en de kunst van het verdwijnen” door Jacobien Elffers (zang en teksten) en Bastiaan Woltjer (trombone en electronica)

In een opnieuw geopende kapel kreeg Iemke van Dijk opdracht een glas in lood raam te ontwerpen dat mooi in de museumcollectie past.

Erwin Olaf heeft ook in Leiden gewerkt aan een nieuw historiestuk: Liberty, pest en honger tijdens Leiden’s beleg – 2013

Het nabij gelegen Volkenkundig Museum werkte al met Roy Villevoie, nu is hier zijn “Preparation” uit 2009 te zien.

Tot slot zag ik nog de uit voering van “Echo” door DansBlok”. De nieuwe zaal nodigt uit tot dit soort activiteiten

De Lakenhal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.