Your Truth, inspiration and nostalgia

10 mei 2019

Bij Parts Project in Den Haag is op dit moment een tentoonstelling te zien over verwerking waarin twee kunstenaars uit het voormalige Joegoslavië  laten zien hoe ze met het recente verleden van dit gebied om gaan. De een, Sašja Tkačenko, lijkt zich in een vorm van escapisme te verliezen door het verleden te verheerlijken en het heden in een vorm van globalisme te vieren. De tweede kunstenaar, Vladimir Milodinović laat juist zien wat er gebeurd is met suggestieve tekeningen van “schuldige plekken” zoals dat hier in Nederland heet. Dit werk is gebaseerd op documentatie van het Joegslavië-tribunaal in Den Haag wat door de nummering die in de tekeningen is aangebracht kil gesuggereerd wordt. Ander werk van Milodinović toont hoe de pers met de feiten omgaat door die te verdraaien en bij te stellen. In minitieuze tekeningen kopieert hij de voorpagina’s van kranten en laat ze ingelijst als kunstwerk zien.
Silvia Bakker, die deze tentoonstelling cureerde, lijkt na het sluiten van haar galerie Twelve Twelve niet van plan te stoppen. Komend weekeinde opent ook in Antwerpen tijdens het Ballroom Project een tentoonstelling onder de naam van haar galerie. Zij vraagt zich hier af of het de taak is van kunstenaars om zich met maatschappelijke en sociale problemen bezig te houden en zo ja, hoe dat dan zou kunnen. Eerder toonde zij het geëngageerde werk van Peter Koole en het lijkt of zij daar een antwoord op heeft. In deze wat interressante tentoonstelling worden in ieder geval interessante vragen gesteld.

Sašja Tkačenko: I’m like you – 2018 De tekst in dit werk luidt:”I’m a Berliner, he told me in Russian. I feel good here. But now I go back to Mongolia every summer. I am like you. If I go there I feel like a tourist and if I stay here I feel like a tourist. You know how I get out of this? I fly Berlin Ulan Bator on Air France. They have the best champagne”.

Vladimir Milodinović: Kleine Zeitungen

Vladimir Milodinović: Kleine Zeitung 17 August 1992 – 2015

De krantentekeningen van Vladimir Milodinović zijn dan ook weer uitgegeven als krant.

Vladimir Milodinović: Disturbed Soil

Vladimir Milodinović: Disturbed Soil

Sašja Tkačenko, in deze video gaat een skater door de ruimtes van een oud modernistisch gebouw, naar ik aanneem uit de tijd van Milosevic. De onbezorgde manier waarop hij door het gebouw beweegt en zijn trucs uitvoert doen denken aan de manier waarop bijvoorbeeld een vlieg zich beweegt: het werkt erg relativerend.

Sašja Tkačenko: Eternal Flame -2018 Het is een maquette van een monument dat ooit is gepland tot meerdere eer en glorie van de Joegoslavische communistische heilstaat en nooit werd uitgevoerd. De eeuwige vlam is duidelijk eindig. Het geeft aan het werk van Tkačenko ook wel een heel ironisch kantje waardoor misschien ook zo’n romantische zonsondergang daarachter in een ander licht zou moeten worden gezien.

Sašja Tkačenko: It’s twenty seonds ‘till the last call – 2016

Sašja TkačenkoAm I gonna do this alone? – 2018

Vladimir Milodinović: Disturbed Soil

Parts Project

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.