Stranger on Display

1 maart 2019

In het GEM werd vandaag de eerste tentoonstelling onder Jasmijn Yarram, de nieuwe directeur, geopend. De Engelse kunstenaar Helen Dowling richtte een totaal-installatie in waarin zij een vijftal video’s en daarnaast sculpturen verwerkte. Bij het betreden van de ruimte werd ik verrast door een met lichtbronnen doorsneden duisternis: het leek of ik in DE ruimte was terecht gekomen en tussen sterren en stelsels verkeerde. De zwarte spiegelende vloer is hier debet aan en ook de elektronische muziek die overal te horen is geven ook een nogal spacey effect. De lichtbronnen blijken video’s en gekleurde belichting van kleine sculptuur-ensembles te zijn, waarbij de spiegelende vloer een nogal ongrijpbaar perspectief veroorzaakt. De video’s zijn poëtisch en soms filosofisch. Ik had geen info over een en ander, dus ik weet geen namen, maar ik vond het werk prettig om naar te kijken en van een nogal beschouwende video met wegglijdende natuurweggetjes en zwevende vloeistofvormen naar een meer aan het hedendaagse tempo beantwoordende video over te schakelen. Die laatste handelt duidelijk over het vrouwbeeld dat de kunstenaar getuige een zaaltekst wil heroveren. Ze gebruikt daar de meest uiteenlopende bronnen voor uit de hele cultuurgeschiedenis die ze bewerkte en in een nogal gelaagd geheel laat zien.
De sculpturen zijn klein en bescheiden op de vloer geplaatst, als ruimtepuin tussen de videosterren. In die sculpturen wordt duidelijk aan een Britse invloed gerefereerd, ik meen elementen van Henry Moore en Barbara Hepworth te herkennen. Ik zie niet helemaal duidelijk wat hier de bedoeling is, het oogt als een wat dramatische teloorgang van een traditie die weg valt tegen het videogeweld.
Al bij al een geslaagde tentoonstelling in de kleinere ruimte die sinds de herindeling het GEM ter beschikking staan. Die ruimte wordt op deze manier wel optimaal gebruikt.

Space is the place, ook hier!

 

De sculpturen op en zonder sokkel

Nog een zaaloverzicht. De video’s worden op verschillende manier gepresenteerd.

De sculpturen bevallen me wel…

zeker als ze zo gepresenteerd worden.

De flashy video met aan vrouwbeelden refererende plaatjes…

waarin van allerlei bronmateriaal gebruik wordt gemaakt.

Dit is een aparte video installatie met twee relatief kleinere schermen. het benadrukt een wat intiemer karakter.

Bij een soort zitbed staat een scherm met opnamen van details van machines voor zover ik het kon zien.

GEM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.