Blackboard

20 september 2018

In het Jeu de Paume was tot vorige week de tentoonstelling Blackboard te zien van Bouchra Khalili, een Marokkaans politiek geëngageeerd kunstenaar die zich met migratiebewegingen en de gevolgen daarvan voor het individu bezig houdt. Zij doet dat door gebruik te maken van de orale tradities die vele migranten van huis uit kennen. Zij werkt met fotografie en video, waarin de invloeden van vooral Pasolini en zijn ideeën over “cinematografie als poëzie” zich doen gelden. De installaties die in deze tentoonstelling te zien zijn heb ik voor een deel gezien, maar zo in context van een aantal andere werken uit het laatste decennium was ik toch danig onder de indruk van de consistentie en het waarachtig engagement dat zich in dit werk uit. Er worden voor deze tijd relevante vraagstukken behandeld op een manier die hard aan komt. Ik ben benieuwd of een kunstenaar als Khalili in Nederland ooit getoond zal worden.

Ook bekend van Documenta IV: The Tempest Society. De drie protagonisten kijken naar videomateriaal van een demonstratie op het Syntagmaplein in Athene en vertellen over de aanleiding hiertoe en de hoop die toen (tevergeefs) opvlamde.

uit: Foreign office – 2015 Deze video handelde over de periode tussen 1962 en 1972 toen Algiers het Mecca van de revolutie was. De hoofdkwartieren van een aantal bevrijdingsbewegingen in Africa, Azië en N. en Z. Amerika bevonden zich in deze stad, zoals de Black Panthers met Eldridge Cleaver, de ANC uit Z. Afrika en de PLO.

In een dialoog tussen twee jonge Algerijnen wordt de geschiedenis herschreven met beelden en taal. Zo wordt èn de geschiedenis en haar echo op de hedendaagse mens onderzocht.

Deze serie foto’s maakt deel uit van Foreign Office. Het zijn actuele opnamen van de panden waarin zich vroeger de kantoren van de bevrijdingsbewegingen bevonden. Een spookachtige weergave van waarin utopische ideeën kunnen uitmonden.

The Archipelago: hierin worden de verschillende bevrijdingsbewegingen in Algiers t.o.v. elkaar geplaatst binnen de plattegrond van Algiers waarvan alleen de klanken en de t.o.v. elkaar geïsoleerde locaties overblijven als residuen van een verloren Atlantis.

The Speaches-series: Mother Tongue

The Wet Feet-series, over migratie van de Caraïben naar de V.S.

The Mapping Journey Project: In deze video vertelt een migrant over zijn belevenissen en tekent de routes die hij reisde om in zijn ideale bestemming te komen. Soms duurde die reis jaren waarin hij heeen en weer reisde naar tussenstations

De video werd getoond in een zaal waarin acht van die verhalen werden getoond

The Speeches – Words on Streets waarin in een verlaten gemechaniseerde haven van Genua het verhaal over de sociale geschiedenis van migranten wordt verteld.

Twenty-Two Hours is speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. Het verhaalt over de reis die de bekende Franse schrijver Jean Genet in 1970 maakte naar de VS om de strijd van de Black Panther Party te ondersteunen. Weer is er een commentaar, van een duo jonge Afro-Amerikaanse vrouwen dat hierover vertelt en ook is er een oud-lid van de Black Panther Party die betrokken was bij het bezoek en hierover vertelt. Zo krijg je door drie invalshoeken met verschillende context en tijdselementen een mooi gelaagd beeld over wat zich afspeelde en wat het betekent.

Musée du Jeu de Paume

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.