Thuisland

8 december 2017

In Galerie 44 in het oudste gedeelte van Den Haag, in de Molenstraat, laat Hans Ensink op Kemna nieuw werk zien. De kunstenaar is bekend van abstract door het modernisme geïnspireerd werk dat zich eerder ook in 3D uitte. De schilderijen die hij nu in de galerie laat zien zijn nieuwe variaties op de vaak op architectonische elementen gebaseerde vormen. Het zijn gelaagde doeken waarin de geometrische vormen die de kunstenaar gebruikt dit keer gefragmenteerd worden weergegeven. In plaats van een gelede vorm met restvormen lijken het nu in het werkvlak zwevende rechthoeken en vierkanten te zijn. De omlijningen zijn in het blauwe doek met contrasterende kleuren aangezet waardoor een diepte versterkt wordt die in de aard van de kleuren al besloten ligt. In het rode duo verbinden de lijnen de fragmenten waardoor nieuwe totalen gesuggereerd worden en een nieuw spel met vorm  en rest-vorm ontstaat. Een bescheiden, maar geslaagde presentatie!
In de Oud-Katholieke kerk in de Juffrouw Idastraat hangen ook nog een zestal doeken van Ensink op Kemna in paren bestaande uit zestien vierkanten: steeds een combinatie van één doek met verdeelde gekleurde vierkanten en een doek met een centraal vlak bestaande uit vier vierkanten met daaromheen weer diverse kleuren. het gegeven van fragmentatie en geheel wordt hier zoals eerder onderzocht met kleuren en juxtaposities.
In de kerk hangt ook nog meer religieus geïnspireerd werk van Ruud Bartlema, een verrassend mooie serie foto’s van Jeronimus van Pelt èn de gerestaureerde kerk is zelf ook het zien waard met een prachtig orgel en kansel in donker houtsnijwerk. Kortom als u een wandeling maakt in de buurt is het de moeite van een bezoek waard.

Hans Ensink op Kemna in galerie 44

Hans Ensink op Kemna in galerie 44

Hans Ensink op Kemna in de Oud-Katholieke kerk

Hans Ensink op Kemna in de Oud-Katholieke kerk

Door de Tenach geïnspireerde doeken van Ruud Bartlema

Galerie 44

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.