The Good, the Bad and the Ugly

27 oktober 2017

Bij Helicopter is al enige weken een tentoonstelling te zien met werk van Channa Boon, David Powell (die recent ook bij Galerie Sis Josip werk liet zien) en Bastiaan Visch. Vandaag werd een catalogus gepresenteerd en omdat ik het nog niet gezien had nam ik de gelegenheid te baat ook het werk te bekijken.
Ook deze tentoonstelling leek wel een totaal-installatie, wat o.a. in de hand werd gewerkt doordat Boon en Powell in elkaars werk intervenieerden. Zoals we bij de presentatie bij Sis Josip zagen toont David Powell vervreemding in moderne architectonische modellen. Hij doet dit door foto’s en grafitti uit het grote stadsleven te combineren in kleine detail-maquettes en die kris-kras in ensembles op een vlak te combineren. In Helicopter heeft hij grote foto’s met bestaande architectuur gecombineerd wat ik  heel overtuigend vond. De flats langs de Troelstra-kade waarvan de achterkant van de binnenplaats van Helicopter uitkijkt hebben dezelfde desolate sfeer als de architectuur in Powell’s modellen, er wordt geleefd aan de zelfkant die ook op de foto’s en in de teksten wordt geïllustreerd. Dat Channa Boon haar werk met het werk van Powell  is ook niet vreemd: zij is al jaren bezig met de Chinese gemeenschap in Den Haag die uitermate gesloten is. De Chinese jeugd leeft in twee werelden waarvan de Chinese kant erg dwingend is. Dit leidt tot vervreemding van de maatschappelijke omgeving. In een aantal video’s laat Boon dit zien. met name een video waarin een Chinese klassieke dans en zang laat zien op de binnenplaats van Helicopter is onwerkelijk. Deze video wordt versterkt door die ernaast, waarin Boon een gesprek heeft met haar moeder. Boon en haar moeder leven zelf al in een verschillende realiteit, maar in het gesprek komt ook de verhouding tot de Nederlandse maatschappij in een bepaald daglicht te staan.
De derde exposant, Bastiaan Visch, laat formeel werk zien wat als element in de tentoonstelling een mooi contrast oplevert met de andere werken. Grote kleurvlakken die gestructureerd zijn door fotografische elementen, ik weet niet of het afgedrukt is op groot formaat of geschilderd of gespoten, maar het werkt wel goed. Zeker in de context van deze expositie waarvan ik het toch fijn vind dat ik het nog gezien heb.

 

Bij de ingang hangt een werk van Bastiaan Visch

 

Channa Boon in gesprek met haar moeder en een Chinese danseres bij Helicopter

David Powell, met een kleine video van Channa Boon

Bastiaan Visch

David Powell met ook hier in de installatie en op de achtergrond werk van Channa Boon

David Powell

David Powell

David Powell

David Powell, Channa Boon

Installatie Channa Boon

Installatie Channa Boon

In het trappenhuis, Bastiaan Visch

Ook op de binnenplaats, Bastiaan Visch

David Powell

David Powell

David Powell

Achter: Bastiaan Visch, voor: Channa Boon

David Powell

Hier nog een detail van een werk van David Powell

Stichting Helicopter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.