25 augustus 2016
In de Pont in Tilburg is de tentoonstelling Slave City van Joep van Lieshout te zien. Zijn thematiek is een ironische doordenking van de economische principes tot productie-optimalisering. Het werk oogt erg moraliserend. Het lijkt dan ook niet meer dan logisch dat hij soms zijn inspiratie zoekt in middeleeuwse kunst en dat deze tentoonstelling in het kader van het Jeroen Bosch jaar tot stand is gekomen. Het is een overzicht en wat opvalt is dat er formeel wel ontwikkelingen te bespeuren zijn van interessante sculpturen naar hele installaties zoals die hij in La Friche Belle de Mai in Marseille liet zien. Daarnaast is er een ontwikkeling van door architectuur geïnspireerde werken naar mensfiguren in alle staten van ontleding. Het oogt hier en daar gruwelijk, maar het zijn de consequenties van ver doorgevoerde op lage kosten en hoge productie gerichte efficiëntie.
Daarnaast zag ik nog wat andere werken die ik niet kende:

Giuseppe Penone: Palpebre – 1989-1991

Giuseppe Penone: Palpebre (detail)

Giuseppe Penone: Muzikale transcriptie van de taal der bomen – 2012

Marlene Dumas: Geelschorskop – 1993

Marlene Dumas: Swartschorskop – 1993
Vervolgens was ik ook nog even bij Park waar Yona Friedman deze zomer een installatie had laten bouwen waarin elke donderdag een dj het publiek liet dansen in een silent disco.

DJ at work

De installatie vanaf de ingang

Tijdens de zomer zjn interventies gepleegd door verschillende kunstenaars zoals hier een rest te zien is van werk van Marijn van Kreij

Die ook hiervoor verantwoordelijk is

En nog een plaatje van de achterkant.