The Bay Area: San Francisco

10 mei 2016

San Francisco heeft me mijn hele jeugd getrokken. Het heeft een hele literaire geschiedenis met Jack London, Dashiel Hammet en later de Beats die afkwamen op de relatief liberale sfeer die in de stad heerst. Ook de hippiebeweging sprak tot mijn verbeelding en de muziek die door bands uit de Bay Area gemaakt werd was voor mij het beste uit de popmuziek waarmee ik opgroeide. In de tijd dat ik aan CCAC studeerde, 1981-1982, was de punkbeweging al voorbij, maar er was muzikaal nog veel te genieten met naweëen van de zestiger jaren en veel actieve post-punk en New Wave bands. Ook de jazz-scene was bijzonder levendig.
De beeldende kunst in California vond ik heel behoudend. Schilders als Clifford Still en Richard Diebenkorn gaven de toon aan. Een schilder als Pat Steir en beeldhouwer als Susan Rothenberg vond ik wel goed, maar nauwelijks relevant voor wat ik zelf zocht. Het Museum van moderne kunst was nog lang niet wat het nu is. Ik oriënteerde me dus voornamelijk met wat ik in de bibliotheek en de tijdschriften kon vinden. Daarnaast maakte ik wel ellenlange wandeltochten, via de onvolprezen BART (Bay Area Rapid Transport) bezocht ik verschillende gedeelten rondom de baai om het gebied te leren kennen. San Francisco was vaak het doel en de stad deed haar naam alle eer aan: de meest Europese stad in de VS. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de Victoriaanse architectuur voor zover die na de aardbeving nog overeind stond. Daarnaast is er een grote Italiaanse gemeenschap rond North Beach, een wijk in het noorden van de stad waar vanouds ook de kunstenaars te vinden waren. Ik besloot eerst maar eens een wandeling door de stad te maken om te zien wat ik terug zou herkennen.

Er zijn grote Chinese en Japanse gemeenschappen in San Francisco. Dit is Chinatown.

Vanaf Columbus Avenue: de Trans-America Pyramid van William Pereira. Het klassieke gebouw ervoor is tegenwoordig een restaurant, maar was vroeger het hoofdkantoor van American Zoetrope, het productiebureau van Francis Ford Coppola.

De Coit Tower staat op Telegraph Hill, een heuvel in North Beach. Het gebouw is gebouwd met het geld van de excentrieke Lillian Hitchkock-Coit, die het naliet om een mooi uitzichtspunt voor de bevolking van San Francisco te bouwen. Binnen zijn muurschilderingen aangebracht in het kader van de WPA, een sociale voorziening voor kunstenaars tijdens  en na de economische crisis in de dertiger jaren.

Industries of California: Ralph Stackpole

Library: Bernard B. Zackheim

City Life: Victor Arnautoff

City Life: Victor Arnautoff

Gezicht op de baai van San Francisco met de Golden Gate brug in de mist

Alcatraz, het gevangeniseiland in de baai.

Een hamburgertent aan Fisherman’s Wharf

Gezicht op San Francisco met Fisherman’s Wharf op de voorgrond, links de Coit Tower en rechts de Trans-America Pyramid

Nogmaals de Golden Gate brug in de mist die soms totaal onverwacht tussen de torens in San Francisco binnen kan komen rollen.

Een plek die ik niet eerder gezien heb: The Palace of Fine Arts, in 1915 gebouwd voor de Pacific International Exhibition. Toen ik er studeerde was het een ruïne, maar intussen is het gerestaureerd en verschijnt het als een droom tussen de huizen in de stad.

Het is een enorme folie in neo-Renaissance stijl

Je denkt ook werkelijk dat je in een Italiaans landschap loopt

Maar het bevindt zich toch echt aan de Stille Zuidzee

Onderweg dacht ik in een raam een werk van Susan Rothenberg te zien.

En terug in Oakland lichtte de Grand Lake Cinema goudkleurig op.

Coit Tower

Palace of Fine Arts

Een gedachte over “The Bay Area: San Francisco

  1. Pingback: Jaarlijst 2017 | chmkoome's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.