Thelonious Sphere Monk

14 februari 2016

160202

De affiche die Ben Faydherbe zoals gebruikelijk voor alle activiteiten van Ruimtevaart voor deze lezing maakte

Bij Ruimtevaart vond al weer de laatste lezing plaats van Gilius van Bergeijk, de componist die zich aan het initiatief had verbonden om zijn licht over recente muziek te doen schijnen. Ruimtevaart ruimt deze week op, om naar gebouw Concordia te verkassen waar hen een echt toneel wacht voor hun activiteiten.
Van Bergeijk maakte intussen de verwachtingen volledig waar, door de unieke positie van Thelonious Monk binnen de Jazzmuziek aan te geven. Hij vertelde dat de pianist naar zijn idee gezien moet worden als componist, omdat zijn benadering parallellen vertoond met de muziekvernieuwingen die in de Verenigde Staten plaats vonden in de eerste helft van de vorige eeuw. Hij noemde daarbij met name Henry Cowall waarbij hij een aantal voorbeelden liet zien van de ongewone benadering van de piano die deze componist gebruikte voor zijn werk.

Dat Monk bevriend raakte met Hal Overton, een Amerikaanse schrijver van moderne gecomponeerde muziek,  resulteerde in orkestarrangementen voor de stukken van Monk waarbij Overton hele solo’s van Monk voor de diverse secties van het orkest uitschreef.

p1050583-int

Gilius van Bergeijk tijdens zijn lezing

Tot slot nodigde Van Bergeijk collega componist (en monk-liefhebber) Diederik Wagenaar aan de piano om met een mooie zoekende versie van Round about Midnight af te sluiten. Het is te hopen dat Ruimtevaart met deze activiteiten door gaat in hun nieuwe ruimte.

Ruimtevaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.