Eindejaarslijst 2015 chmkoome’s blog

11 januari 2016

Ook het afgelopen jaar heeft mijn kunstenaarspraktijk veel aandacht gevraagd. Ik heb dus weer veel gemist van de dingen die ik eigenlijk wel graag had gezien en waar ik dus ook over had willen berichten. Desondanks was er toch wel het nodige dat ik wel gezien heb en waardoor ik geraakt ben. Hoogtepunt waren voor mij de https://chmkoome.wordpress.com/2015/11/27/performance/ van Tino Sehgal in het Stedelijk Museum die ik wèl gezien heb ondanks dat ik ondanks mijn goede voornemens bijna niet in het Stedelijk geweest ben. Ik kom niet vaak in Amsterdam, Den Haag is nogal actief en dan houdt je weinig tijd over, maar dit was toch wat me afgelopen jaar het meest heeft geraakt.

Over Den Haag blijven we positief, ondanks de negatieve dingen die gebeuren: GEMAK opgeheven, Ruimtevaart moet alweer verhuizen na een ingrijpende verhuizing, EXO hield op te bestaan, de Villa Ockenburg gaat nu ècht renderen dus Locatie Z moet moven. Daarentegen kan iedere liefhebber elke Hoogtij zien dat de kunstscene in Den Haag zich blijft vernieuwen, initiatieven als Moose, een initiatief van Charlotte van der Winden die zich met een top presentatie tijdens het https://chmkoome.wordpress.com/2015/07/07/graduation-festival/ aan de KABK een diploma bezorgde. Ook Suzanne Somers laat zich zien in https://chmkoome.wordpress.com/2015/12/04/haags-hoogtij-7/ met haar initiatief Trash the House

Bovendien is Billytown met flair wederopgestaan, een ambitieus programma als galerie inclusief beurspresentaties dwingt bewondering af. De tentoonstellingen tot nu toe geven hoop: https://chmkoome.wordpress.com/2015/10/11/casting-couch/,https://chmkoome.wordpress.com/2015/05/17/new-artist-run-gallery/https://chmkoome.wordpress.com/2015/11/16/back-to-the-future/

Nest is in topvorm met een serie geslaagde exposities. Hopelijk blijven zij gefinancieerd worden, want tentoonstellingen als https://chmkoome.wordpress.com/2015/10/02/moving-a-brick-through-water/ en https://chmkoome.wordpress.com/2015/12/12/i-am-closer-to-you-than-your-very-self/ zijn erg sterk. West blijft keihard doorgaan met een ambitieus en intensief programma waar grote events als 100 years from now tijdens de  https://chmkoome.wordpress.com/2015/09/05/symposion-museumnacht/. Dürst Britt&Mayhew maakte een vliegende start, is alom tegenwoordig en maakt ook in de galerie mooie tentoonstillengen, zoals https://chmkoome.wordpress.com/2015/04/23/navigation/ van Lennart Lahuis en Rules for Coyote van Joseph Montgomery. Maurits van de Laar scoorde met Enchanted van Christie van der Haak die juist de Ouborgprijs had gewonnen en ter gelegenheid daarvan de tentoonstelling  https://chmkoome.wordpress.com/2015/11/28/sprokenfairy-tales/ in het Gemeentemuseum had ingericht. Locatie Z is na een aantal zondagen in Ockenburg nu de stad ingetrokken waar ze meteen groot uitpakten tijdens het laatste https://chmkoome.wordpress.com/2015/12/04/haags-hoogtij-7/. De nazomerzondag waarop ik aan https://chmkoome.wordpress.com/2015/08/30/no-control-2/ mee mocht werken was ook al erg interessant door de performance van The Cult of Ramm:El:Zee. HEDEN ging voort met mooie tentoonstellingen door na Stijn Peeters Hinke Schreuders uit te nodigen die opende tijdens de https://chmkoome.wordpress.com/2015/09/05/symposion-museumnacht/ . Ook Stephan van den Burgh maakte een mooie tentoonstelling met https://chmkoome.wordpress.com/2015/05/30/palomino-blackwing/ en Nies Vooijs bevestigde haar HEDEN Oeuvreprijs met https://chmkoome.wordpress.com/2015/10/09/but-who-the-fuck-is-nies-vooijs/.
STROOM doet wat het doet en verdient de kwalificatie instelling van het jaar wederom. De serie Ondertussen is fijn om te zien met o.a. een goede presentatie van Marius Lut met https://chmkoome.wordpress.com/2015/10/01/form-no-formthe-black-series-2/. De tentoonstelling https://chmkoome.wordpress.com/2015/04/25/counting-on-people/ van Neïl Beloufa raakte me als een verrassend actuele tentoonstelling. Directeur Arno van Roosmalen had als vertegenwoordiger van De Zaak Nu een scherpe en relevante analyse en toekomstverwachting voor het reizen en zeilen in de kunstwereld tijdens debat bij het afscheid van GEMAK.
Baracca draaide een leuk project dat  met een ingetogen https://chmkoome.wordpress.com/2015/01/22/inside-job/ begon en tijdens https://chmkoome.wordpress.com/2015/12/04/haags-hoogtij-7/ in december was de afsluiting bij Florencia zeer geslaagd! Noemenswaardig is verder nog de afscheidstentoonstelling van Johan van Oord bij de KABK, https://chmkoome.wordpress.com/2015/11/18/trial-and-triumph/,(overigens gecureerd door Dürst Britt&Mayhew) waaruit blijkt dat de offspring van de KABK steeds meer de moeite waard is, “Johan” van The Holls Collective intrigeert door de opbouwvideo en het wel of niet bevochtigen van het beeld dat ik in plastic ingepakt eigenlijk nogal suggestief vond.
Topp&Dubio lieten bij JCA de Kok een prachtige tentoonstelling zien tijdens https://chmkoome.wordpress.com/2015/05/29/hoogtij-3/ als afluiting van hun onderzoek naar het kunstwerk dat Komar en Melamid ooit in de Geleenstraat plaatsten. GEMAK had met Blueprint/Seïsm tijdens https://chmkoome.wordpress.com/2015/05/29/hoogtij-3/ ook een hoogtepunt te pakken met Justin Bennett en Pascalle-Sophie Kaparis.  Het Malieveld Project gaat gewoon door en verzorgde met  https://chmkoome.wordpress.com/2015/06/13/malieveld-atelier-pro/ weer een mooie dag in de prachtige tuin.

Andere Haagse hoogtepunten voor mij waren https://chmkoome.wordpress.com/2015/04/13/nachtmuziek/ tijdens het Springfestival aan het Koninklijk Conservatorium en de avond over https://chmkoome.wordpress.com/2015/07/02/kellendonk/ die Extaze in de Vereniging in Den Haag organiseerde naar aanleiding van mijn boek van het jaar: De Brieven van Frans Kellendonk, goede tweede is overigens Jonathan Frantzen met Purity.

Buiten Den Haag miste ik veel: in de Appel Gerlach en Koop, De late Rembrandt in het Rijks, Expeditie Land Art in kade, William Kentridge in Eye, Ahmet Ögut in het van Abbe: spijt, spijt, spijt!

Wat ik wel zag en waardeerde was bij Rianne Groen https://chmkoome.wordpress.com/2015/06/22/crossed-out-title/ van Dina Danish, Wouter Venema, Nickel van Duijvenboden en Marijn van Kreij, The Factory Set van Ron van den Ende in de kunsthal, https://chmkoome.wordpress.com/2015/09/04/10-jaar-trendbeheer/ in de Garage, de bescheiden maar ijzersterke presentatie van Erwin Keustermans en Frank Halmans bij Hinke Schreuders in de opkamer in https://chmkoome.wordpress.com/2015/11/30/amsterdam-4/ en het principe van https://chmkoome.wordpress.com/2015/06/27/code-rood-2/ in de Buitenplaats in Apeldoorn.
Jeroen Jongeleen’s werk zag ik alleen op internet, maar hij blijft verbazen met zijn https://chmkoome.wordpress.com/2015/05/25/running/, RESPECT!

Dan tenslotte in het buitenland: In Avignon bracht https://chmkoome.wordpress.com/2015/08/07/un-musee-imaginaire-2/ over Patrice Chéreau me ertoe wat films van hem opnieuw te bekijken. De Verbouwing in het stadspaleis van de Collection Lambert aldaar heeft overigens fantastisch uitgepakt ( https://chmkoome.wordpress.com/2015/08/08/la-collection-lambert-en-avignon/). In Berlijn waren de collectie Würth met https://chmkoome.wordpress.com/2015/09/13/von-hockney-bis-holbein/ in de Gropiusbau en https://chmkoome.wordpress.com/2015/09/11/black-mountain-college-und-mehr/ in het Hambürger Bahnhof heel erg de moeite waard.

Zelf heb ik veel werk laten zien, EX-MÊKH stelde tentoon in Athene met Current Tide, in Berlijn met Augentausch en sprak in Dordrecht bij 222CityLODGE. Persoonlijk deed ik mee aan Haagse portretten in de Grafische Werkplaats, Das Leben ist ein Kartoffel in Projectraum Bahnhof 25 in Kleve , No Control bij Locatie Z, Balls bij Nest, de Salon des Réfusées van ICX, Unnoticed Retreat in Dordrecht, Haagse Tuinen bij Atelier Pro, Multi Size Matters met We like Art in Tetem Enschedé , Blind Date in Utrecht en (bijna) wekelijks op het Malieveld in Den Haag.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.