Moving a brick through water

2 oktober 2015

De tentoonstelling van Sarah & Charles die twee weken geleden opende bij Nest lijkt op het eerste gezicht vrij hermetisch. Bakstenen die geen bakstenen zijn, maar wel vrij massief ogen, die wit geschilderd zijn, die als materiaal gebruikt worden voor wandobjecten die weer gelaagd zijn doordat in het oppervlak gaten zitten of erover lopende wormen vertonen: op verschillende manieren wordt het baksteen-achtige ontkend. Centraal bij de ingang hangt een licht gordijn met een baksteenopdruk met een zwierige lus in de ruimte, ook een en al negatie! Een andere serie werken in de tentoonstelling behelst teksten met beschrijvingen van geluiden. Je hoort het niet, en toch wel: bij het lezen van “Telephone constant rings” kunnen we een voorstelling van dat geluid niet echt onderdrukken, ook al omdat het tegenwoordig zo’n dwingend geluid is in ons leven.
Centraal in de ruimte is de projectie van de video “A day will come my future will be your past”. Hierin ontmoeten twee jonge aantrekkelijke vrouwen elkaar in een kunstmatig aangelegd stuk natuur. Zij blijken een verleden te delen en ook een man. Kanker is een terug komend onderdeel van de gesprekken en de dames worden op de huid gevolgd, wat een vrij intiem beeld geeft. Ze betasten langwerpige kleurige bloemen die aan woekerende gezwellen doen denken. Tegelijkertijd zien we door de beelden gesneden een geluidsstudio waarin de gesprekken in de video worden opgenomen. Een andere lijn in de video die speelt is een verhaal van een expeditie in een grottenstelsel waar op een bepaald moment een beeld van twee elkaar omarmende mensen gevonden wordt. Hoe het daar gekomen is is niet duidelijk, het moet op natuurlijke wijze zijn ontstaan. Zodra een tweede expeditie in de grot belandt om het beeld mee te nemen blijkt dat het beeld verdwenen is.

Het geheel behandelt klaarblijkelijk het bewustzijn en hoe dat met diverse media verschillende kanten op gestuurd kan worden, maar het behandelt ook de meerduidigheid van beelden die  ook op verschillende manieren ingezet kunnen worden. Zo kunnen de bovengenoemde bloemen schoonheid weergeven en een erotisch element vormen door ze als een fallus door de hand van een meisje te laten glijden, maar ze kunnen tegelijkertijd ook als zieke woekering fungeren: leven en dood worden zo in een beeld gevangen. Dat bewustzijn werkt ook in de gedeelten waarin het geheugen wordt getoond, waarin het door de natuur gevormde beeld in een grot wordt gezien en vervolgens niet wordt terug gevonden. Is dat beeld door het bewustzijn gevormd, als  interpretatie van een stuk rots onder bepaalde lichtval? Of is het er werkelijk geweest en heeft iemand het verwijderd? Als kijker wordt je hier ook gemanipuleerd, want als je na een beschrijving van een moeizame tocht door het grottenstelsel de beelden ziet wanneer de verteller zijn ontdekking beschrijft denk je als kijker werkelijk iets te zien van een elkaar omarmend paar mensen.

Het is een gelaagd en intrigerend geheel dat te zien is bij Nest. Het heeft allemaal iets 19e eeuws en Belgisch, maar wel op 21e eeuwse  wijze. Als u gaat kijken, neem dan de tijd: het is zeer de moeite waard!

P1030946

Video: A day will come my future will be your past (detail)

P1030947

Video: A day will come my future will be your past (detail)

P1030948

Video: A day will come my future will be your past (detail)

P1030949

Video: A day will come my future will be your past (detail)

P1030951

De beschreven geluiden

P1030952

Muurtjes, objecten

P1030953

Wormen, gaten verdraaiingen

P1030955

Details van een requisiet uit de film, een als huisje vermomde electiriciteitskast

P1030956

Nòg meer geluiden

P1030958

en wormen en gaten, of….

P1030961

Met stenen bedrukte vitrage

Nest

Advertenties

Een gedachte over “Moving a brick through water

  1. Pingback: Eindejaarslijst 2015 chmkoome’s blog | chmkoome's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.