A Crushed Image

29 maart 2015

Met geëngageerde kunst is het moeilijk om een goed oordeel te vellen, want waar wordt je door geraakt: door de boodschap, of door de manier waarop die gebracht wordt. Het onderwerp van geëngageerde kunst maakt al snel sentimenten los die in de kunst bevestigd worden waardoor het moeilijk wordt een “objectief”oordeel over de kunstzinnige waarde te geven. De tentoonstelling A Crushed Image bij STROOM in Den Haag behandelt een onderwerp waarover een weldenkend mens wel een mening heeft: de moord op 8000 moslims in Srebrenica door de troepen van generaal Mladic. Nederland werd er door getraumatiseerd en is er nog steeds niet klaar mee, want het zijn Nederlandse VN-troepen die het hebben zien gebeuren zonder iets te doen. In de tentoonstelling zijn twee kunstenaars die er werk over maakten: Peter Koole, een Rotterdamse kunstenaar die meer geëngageerd werk op zijn naam heeft staan, en Jason File, een van de aanklagers van het Joegoslavië tribunaal en kunstenaar. Peter Koole maakt het meest indruk met tekstfragmenten in het werk die bij het lezen ervan (of in het geval van de video IJzendijke het voorlezen ervan) de radeloosheid van de situatie, of van de herinnering er aan, doet voelen. De verwerking van het gebeuren in de Nederlandse cultuur laat zich zo goed aflezen. In de beelden zitten allerlei technieken die laten zien dat Koole kan schilderen, maar zich naar mijn idee meer door de boodschap dan het schilderij laat leiden.
Het werk van Jason File maakte op mij de meeste indruk en dat geldt met name voor de tekeningen die uitvergroot op de wand van de tentoonstellingsruimte zijn aangebracht. Het zijn schetsen die worden gemaakt door de forensisch onderzoekers van het Joegoslavië-tribunaal van de overblijfselen in massagraven in Joegoslavië. De klinische, uitvergrote tekeningen hangen monumentaal in de ruimte wat nog eens wordt benadrukt door de plankjes die eronder zijn aangebracht en waarop de resten houtskool die van het tekenen op de muur zijn los gekomen op blijven liggen als het stof waarnaar de subjecten zijn wedergekeerd.
De tentoonstelling maakt deel uit van het tentoonstellingsprogramma See you in The Hague dat Den Haag als stad van recht en vrede tot onderwerp heeft.

P1000838

Peter Koole: K is D

P1000839

Peter Koole: See Caption

P1000840

Jason File: The Earth and the Stars

P1000841

Jason File: The Earth and the Stars

P1000842

Peter Koole: IJzendijke

P1000844

Peter Koole: Lit. Salon

P1000845

Jason File: The Hole Truth

P1000849

Jason File: The Hole Truth

P1000846

Jasonb File: The Earth and the Stars

STROOM

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.