Blueprint|Seïsm

13 maart 2015

Bij GEMAK opende vandaag een heel mooie tentoonstelling met werk van Justin Bennett en Pascale-Sophie Kaparis. De kunstenaars stelden eerder samen tentoon bij de galerie Maurits van de Laar en deze tentoonstelling is een uitgebreid gevolg daarvan. Het betreft in Bennet’s geval een vervolg op zijn onderzoek naar urbane structuren met het project-in-progress Blueprint. Hierin worden met video, tekeningen, teksten  en geïmproviseerde muziek een videoproject samengesteld waarin fascinerende overeenkomsten tussen de ontwikkeling van stadsstructuren en muziek worden gesuggereerd. Het zijn organische processen die door het menselijk brein worden gestuurd wat ook een verband geeft met het werk van zijn mede-exposant. Ook ouder werk van Bennett is opgesteld. Tijdens de opening (waar ik helaas niet kon zijn) werd live muziek gespeeld door de improvisatiegroep Maze op basis van tekeningen en die muziek werd weer aan de Blueprint-video toegevoegd. Tijdens de finissage zal opnieuw een optreden plaats vinden.
De tekeningen van Kaparis tonen neurologische processen die verband houden met waarneming en wat zich vastzet in het brein, hierbij wordt een parallel getrokken met geologische gebeurtenissen, vandaar de titel Seïsms. De tekeningen werden tijdens de opening ook partituren voor het Maze-ensemble op basis waarvan muziek werd gemaakt. Voor mij was de inrichting van de ruimten met de tekeningen van Kaparis bijzonder geslaagd: door de gelaagde presentatie werd je oog soms in verwarring gebracht wat een lichte schok tot gevolg had: precies het proces dat zij wilde afbeelden. Het is kortom een tentoonstelling waarin de samenwerking van twee onderzoekende kunstenaars  veel los maakt!

P1000715

De partituur van Pascal- Sophie Kaparis

P1000717

Tekeningen van Justin Bennett

P1000718

Teksten op plattegronden van Justin Bennett

P1000720

De video Blueprint van Justin Bennett waarin de ontwikkeling van Stedelijke structuren wordt geïllustreerd. In het begin denk je echt aan iconografisch schrift.

P1000725

Uit het werk Stimmung van Justin Bennett

P1000726

Opstelling Stimmung van Justin Bennett

P1000727

Het werk van Pascale-Sophie Kaparis in de ruimte

P1000729

Mooie grafiekbladen van Pascale-Sophie Kaparis

P1000730

City of Progress, het project dat Bennett op de Zuid-as van Amsterdam in het gastatelier uitvoerde

P1000732

idem

P1000733

idem

P1000735

zaaloverzicht Pascale-Sophie Kaparis

GEMAK

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.