Tekeningen en schilderijen

11 januari 2015

In de etalage van de galerie Maurits van de Laar hangen op dit moment werken van de twee kunstenaars die daar exposeren: een getekend Hollands landschap in een on-Hollandse atmosfeer gehuld en een bijna abstract geschilderd paneel in een  Mediterrane atmosfeer. Zoals in de tentoonstelling die vandaag opende blijkt past het werk van de kunstenaars goed bij elkaar, misschien door een inversie: De tekenaar, Nour Eddine Jarram,  laat studies naar 17e-eeuwse landschappen zien van Hollandse meesters, maar zelfs in dit soort klassieke gegevens verloochent hij zijn Marokkaanse achtergrond niet. De schilderijen die hij ook toont vertonen eenzame wandelaars in die enorme natuur: een bij uitstek romantisch gegeven dat wellicht het gevoel van de kunstenaar weergeeft die dwaalt door de Europese kunsthistorie.
De tweede kunstenaar is een op en top Hollandse kunstenaar die zich al jaren bezig houdt met Parijs en met name Place Stalingrad. Hij toog, als meer kunstenaars uit zijn generatie, naar Parijs om de benauwde Nederlandse cultuur te ontvluchten en daar de voor moderne kunst benodigde inspiratie op te doen. Pape heeft een romantische inborst en dat is ook aan zijn werk te zien, maar ook hij kan zijn  achtergrond niet verloochenen. Hij onderzoekt in zijn panelen het perspectief en de compositie op degelijke wijze, zoals de zeventiende-eeuwse kerkinterieurs een schilderkunstig onderzoek vormden. Ook de manier waarop de kunstenaar met tegen de kitsch aan schurkende effecten speelt doet een klinische blik vermoeden die de romantiek mooi in evenwicht houdt. Dat de panelen ruw gezaagd en afgewerkt zijn geeft misschien nog een referentie aan de na-oorlogse kunstenaars in Parijs die op en met alles wat los en vast zat pleegden te werken.
Het geheel vormt een rijke tentoonstelling waarin beide kunstenaars zich bewust van hun achtergrond  met grote vrijheid gemaakt nieuw werk laten zien!

IMG_8578

Het werk in de etalage: links Nour Eddine Jarram, rechts Erik pape

IMG_8569

Nour Eddine Jarram

img_8570-int

Nour Eddine Jarram

IMG_8572

Nour Eddine Jarram

IMG_8573

Nour Eddine Jarram

IMG_8574

Erik Pape

IMG_8575

Erik Pape

IMG_8576

Erik Pape

IMG_8577

Erik Pape

Galerie Maurits van de Laar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.