13 september 2014
Bij STROOM vond dezer dagen de Weberwoche plaats, een evenement dat de proloog vormt voor een nieuw programma dat de Haagse kunstinstelling wil gaan uitvoeren genaamd “De betoverde wereld”. Het uitgangspunt van de Weberwoche zijn de ideeën van de Duitse socioloog Max Weber over de “onttovering van de wereld” waarin de toenemende rationalisering en bureaucratisering een “Stahlhartes Gehäuse” vormt ( ik laat het onvertaald, het Nederlands kan het alleen maar verzachten) waarin de metafysische en humane elementen in onze samenleving gevangen worden gehouden. Het evenement bestaat uit een expositie, lezingen en performances. In een levendige sfeer met goed bezoek voltrok zich het gebeuren dat door de uit de danswereld afkomstige Bruno Listopad heeft gecureerd. Ik had al gehoord over de work-out van Helga Wretman waar bezoekers zich vrijdag bij in het zweet hebben gewerkt om door de vorming van endorphine hun creativiteit te bevorderen en ook zaterdag waren er interessante zaken te zien en te horen, zoals u hieronder kunt zien. Het maakt nieuwsgierig naar wat STROOM in het komende programma gaat doen. Het onderwerp spreekt mij aan en geeft in ieder geval veel mogelijkheden om beeldende kunst in te passen. Na de geslaagde tentoonstellingen van Charles van Otterdijk en Bram de Jonghe klinkt ook dit veelbelovend.

De opstijgende dampen moeten de expositieruimte vervagen zodat er meer ruimte komt voor de verbeelding. Die verbeelding werd in ieder geval gestimuleerd door het oppervlak van het goedje.

Melanie Bonajo: Conversations with a potted plant, part one. op de soundtrack een monoloog van een plant over de veronderstelde menselijke suprematie en haar verhouding tot de flora op deze planeet.

Justin Bennet: Spectral Analysis, met dit dubbelzinnige werk en een bijbehorend geluidswerk onderzoekt de kunstenaar geluiden en de dingen waarvan we ons niet bewust zijn.

Plastique Fantastique: Monarch Drone Communiqué, zij voerden een performance uit waarin trance-achtige muziek

Het laatste dat ik zag was een performance van Gabriël Lester te zien onder de naam Four Doves, die door een echte goochelaar werd uitgevoerd. De man deed een act met dieren en goochelspullen die niet te zien waren: goocheltrucs werden gesuggereerd als in een mimevoorstelling, een dubbele betovering!
Pingback: Eindejaars lijst 2014 chmkoome’s blog | chmkoome's blog