Unnoticed Art Festival

16 april 2014

Voor wie het niet begreep vestig ik hier nog een tweede keer de aandacht op het Unnoticed Art Festival van Frans van Lent. Een bijzonder sympathiek en intrigerend initiatief dat met crowdsourcing probeert het festival op de rails te krijgen, 16 mei moet het bedrag rond zijn! Hier kunt u bijdragen!

UAF

de poster

Het Unnoticed Art Festival wordt op 17 en 18 mei gehouden in een onbekende stad in Nederland. Door middel van een Open Inschrijving hebben zo’n 70 kunstenaars uit de hele wereld voorstellen ingestuurd. Uit deze inzendingen is door een commissie (bestaande uit Hiroomi Horiuchi, Jeroen Bouweriks, en de Picturaleden Ton Kraayeveld, Nico Parlevliet en Frans van Lent) een programma van 35 concepten voor performances samengesteld. Het programma zal in dit festival niet door de kunstenaars worden uitgevoerd die de concepten hebben ingestuurd, maar door een groep van 30 vrijwillige deelnemers.

 

Het Unnoticed Art Festival is een project van Picturalid Frans van Lent. Dit festival gaat niet over een visueel spektakel dat zich focust op een groot (min of meer passief) publiek. Het gaat over de ondervindingen van die 30 vrijwilligers die in dit festival zowel het publiek vormen als de uitvoerende kunstenaars zijn. Zij ervaren de kunstwerken niet door er naar te kijken maar door zelf actief deel te nemen. Na afloop van de performance noteren zij hun bevindingen en herinneringen. Het festival is een artistiek experiment dat zich richt op de relatie tussen kunstwerk en publiek.
Het ’Unnoticed’ zijn, dat wil zeggen het ’onopgemerkt’ zijn, betekent dat de performances door buitenstaanders in deze samenhang waarschijnlijk niet als kunst zullen worden waargenomen. Ze zullen vaak zelfs niet eens worden opgemerkt.

UAFIn het festival worden concepten uitgevoerd van de volgende kunstenaars:
Rafael Abreu Canedo (Brazilië), Sarah Boulton (Groot Brittannië), Derek Dadian-Smith (Verenigde Staten), Craig Damrauer (Verenigde Staten), Dino Dinco ((Verenigde Staten), Mr. and Mrs. Gray (Nederland), Linda Hesh (Verenigde Staten), Hiroomi Horiuchi (Japan), David Horvitz (Verenigde Staten), Daan den Houter (Nederland), Jeroen Jongeleen (Nederland), Ienke Kastelein (Nederland), Jonathan Keats (Verenigde Staten), Joke van Kerkwijk (Nederland), Kees Koomen (Nederland), Margreet Kramer (Nederland), Gavin Krastin (Zuid Afrika), Steef van Lent (Duitsland), Gretta Louw (Australië), Lilla Magyari (Hongarije), Andrew McNiven (Groot Brittannië), Janet Meany (Australië), Tim Miller (Groot Brittannië), Marnik Neven (België), Joyce Overheul (Nederland), Nico Parlevliet (Nederland), Malin Peter (Zweden), Jess Rose (Groot Brittannië), Julie Rozman (Verenigde Staten), Roekoe M (Nederland), Joshua Schwebel (Canada), Jack Segbars (Nederland), Edwin Stolk (Nederland), Topp & Dubio (Nederland).

Na afloop van het festival, op 31 augustus 2014, vindt er in Pictura een publiek toegankelijke manifestatie plaats, waarin naast enkele heropvoeringen van performances en een discussie over Unnoticed Art, het boek Unnoticed Art wordt uitgegeven met daarin opgenomen alle concepten en opgedane ervaringen van de deelnemers. Ook zal er een beschouwende tekst (Frans van Lent) in worden opgenomen over het fenomeen Unnoticed Art.

Om het weekend mogelijk te maken is er een crowd-funding actie gestart op de site Voordekunst. Het bedrag dat bijeen moet worden gebracht dient voor vervoer, verblijf en maaltijden van de groep vrijwilligers.
Maak dit bijzondere artistieke experiment belangrijk in deze tijd van rendement en maatschappelijke functionaliteit. Draag financieel bij om dit bijzondere festival mogelijk te maken.

Een mooi Interview met van Lent staat in het Picturablad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.