1 House

15 december 2013

Bij West opende Wannes Goetschalckx vandaag zijn tentoonstelling 1 House met een nogal confronterende performance: hij had zijn benen in een kubus van gewapend beton gegoten en tijdens de opening bevrijde hij zichzelf daarvan door langzaam het beton weg te hakken. De kubus was van het formaat van de kubus waarin hij zichzelf als slangenmens placht op te vouwen Dat los hakken viel niet mee, maar van Goetschalckx is bekend dat hij zijn grenzen opzoekt. Tijdens de goede vijf kwartier dat ik zelf aanwezig was had hij zich nog niet echt heel erg bevrijd, later begreep ik dat het van 16.00 u tot 20.00 u heeft geduurd voordat hij los was waarbij meerdere hamers het leven lieten. De tentoonstelling toont een aantal video’s, een tekening, werk van hout, iets wat bijna tafel is, een lamp uit een van de video’s en installaties om de schoorstenen van de grootste expositieruimte. Vooral deze installaties, 1 House genaamd, opbouw of fragmentatie, lijken met de performance van doen te hebben. Een van de schoorstenen is met betonnen blokjes omgeven die ook uitwaaieren over de ruimte. De andere schoorsteen is met hout bedekt en wordt door stukjes hout omgeven. In de schoorsteen lijkt al een vuur gebrand te hebben dat het hout heeft aangetast. Naast  de associatie met maffiose liquidatiemethoden die het beeld van in beton gegoten benen al sterk oproept beginnen begrippen als huis, gevangenis, bevrijding en de tegenstellingen organisch/kunstmatig, levendig/doods, branden/doven door mijn brein te golven.
Dat hout een levend materiaal is waar Goetschalckx graag mee werkt en dat de moeite waarmee hij het beton te lijf gaat (en waarmee hij zich doorgaans met hout bezig houdt) bepaald niet doods is te noemen geeft wel een idee van wat de kunstenaar hier wil laten zien, maar hoe het beton dan geïnterpreteerd moet worden: daar ben ik nog niet uit! Misschien moet ik nog eens gaan kijken als het stof is nedergedaald, dan kan ik de rest ook wat meer op me in laten werken, want zo’n performance neemt wel meteen alle aandacht.

img_1203-int

Bij aankomst bij de galerie was door het raam al direct te zien wat gebeurde.

img_1206-int

En in het begin sloeg de kunstenaar er stevig op los in de performance “concreet”. Op de achtergrond “1 House” – schoorsteen in betonblokjes

img_1208-int

Op de voorgond “1 House part II”

img_1210-int

1 house part II

img_1211-int

Tot de knieën ingegoten

img_1215-int

Z.T. – 2013

img_1218-int

Z.T. – 2013

img_1222-int

Z.T. – 2013

img_1221-int

Lamp uit de video, de voet is de gebruikte hamer

img_1223-int

Blocking – 2013

img_1224-int

Factree – 23013

img_1227-int

One to tree – performance 2010 (uit video 2012)

img_1228-int

Het resultaat na vijf kwartier hakken

West

Een gedachte over “1 House

  1. Pingback: Eindlijst 2013 chmkoome’s blog | chmkoome's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.