CQ Residency: The End!

18 november 2013

De tweede finissage zondag kon bezocht worden bij galerie Ramakers waar Joncquil een vijf weken “in residency”  is geweest met het idee het productieproces naar een verkoopsituatie te verplaatsen. Dit project is een vervolg op CQ Mutiny Gallery en CQ Holding. De kunstenaar gebruikte in die weken de galerieruimte als publiek atelier waar hij werkte en gasten ontving. Tijdens die bezoeken vertelde hij enthousiast over zijn plannen om er over te discussiëren met geïnteresseerden en hen eventueel deel te laten nemen aan het creatieve proces. Na de opening ben ik even langs gegaan en toen merkte ik dat de kunstenaar veel plannen had. Er stonden al een aantal voorwerpen en installatie-achtige situaties en de bedoeling was om een paard en vogels binnen te halen om daarmee video’s te maken. Daarnaast was werk met licht te zien, als onderdeel of als basis van een proces.
Tijdens de finissage is te zien dat wel iets heeft plaats gevonden en het is intrigerend om te merken dat het spanningsveld tussen creatie en verkoop voelbaar is tijdens de eindpresentatie in de galerie. Er zijn werken te zien die als “af” bestempeld kunnen worden en processen zijn gedocumenteerd waarbij die documentatie als mogelijk verkoopbaar werk te zien is. Daarnaast zijn er ook werken te zien die nog “under Construction” zouden kunnen zijn. De kunstenaar zegt zelf ook dat een proces van filtering heeft plaats gevonden, dingen af vielen, aanzetten tot werk niet te zien zijn en dat de hele periode hem in korte tijd veel leerde.
Tijdens de finissage werd het boekje CQ Holding, the Book gepresenteerd, een uitgave naar aanleiding van de installatie in RE:Rotterdam waarin de kunstenaar kunstcritici vroeg over zijn werk te schrijven. Het is een mooi boekje geworden, gedrukt met thermische inkt,  dat in beperkte oplage is uitgegeven.  Bijgevoegd is een polaroid van de kunstenaar.

Het is een mooi gegeven om als toeschouwer een loep op een uitgesneden deel van de ontwikkeling van een kunstenaar te kunnen zetten en te kunnen volgen hoe het creatief proces zich afspeelt. Joncquil stelt zich met de serie van drie  projecten kwetsbaar op, naar critici, naar geïnteresseerden en ook naar zijn galerie. Het valt te prijzen dat galerie Ramakers hem gelegenheid heeft gegeven dit project uit te voeren. Het maakt allemaal nieuwsgierig naar welke wegen  Joncquil in de toekomst zal gaan volgen.

img_0771-int

Lotnummertjes, met de hand getekend

img_0772-int

De crowd zo tegen de afsluiting

img_0773-int

But Rothko licked the chalk from his bedroom wall

img_0775-int

The Golden Age

img_0776-int

The suggestion of a happy face creates a merry soul

img_0778-int

Two flags – two eggs (hommage to Klaus)

img_0780-int

The Book, kek verpakt inclusief polaroid

img_0781-int

De levende have op video

img_0782-int

Merchandise: CQ Holding: The Book x 100

img_0783-int

Point of view

 

Galerie Ramakers

CQ Residency

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.