Form No Form/The Black Series

3 november 2013

Billytown in Den Haag heeft een prachtige tentoonstellingsruimte, superclean en van mooi formaat. De Haagse kunstenaar Marius Lut heeft er een passende museale tentoonstelling ingericht met recent werk. Mijn eerste reactie bij het zien van een viertal werken was:”Hij heeft het begrip drager wel letterlijk genomen”. Deze werken bestaan uit aan de wand gemonteerde aluminium ramen waarin over een dwarsligger een zwart sportjack is gedrapeerd.  De verhoudingen waarin de aluminium ramen verdeeld zijn doen aan klassieke schuiframen denken, met een bovenlicht, wat associaties geeft met binnen en buitenruimtes. In de gelaagde schilderijen van Lut is dat geen vreemd gegeven en de meervoudige interpratatie van het begrip raam past daar ook mooi bij.
In een tekst van Philip Peeters die in de bij de tentoonstelling uitgekomen publicatie is gevoegd wordt gewag gemaakt van een spanningsveld tussen figuratie en een formele aanpak. Ik zie het zelf eerder als een geanimeerde formele daad: het door Lut vaak gebruikte zwart dat als door een windvlaag op de drager wordt aangebracht en in diverse staten is te zien. Het wordt zelfs wat anekdotisch als in het apart hangende werk schuin tegenover drie naast elkaar hangende werken het sportjack aan de zijkant van het raam af dreigt te glijden. Dit wordt voorkomen door zwart een stuk  tape waardoor de zijkant van het glanzende raam visueel open gebroken wordt.

Naast deze werken zijn twee grote zwarte doeken te zien die ik erg mooi vind. Al bij al een tentoonstelling die de moeite waard is en ondanks de minimale gegevens stof tot nadenken geeft. Er is een Zine  verkrijgbaar, een bij elke tentoonstelling verschijnende Billytown-publikatie.  In beperkte oplage kan daarbij ook een kunstenaars-editie van Marius Lut verworven worden.

img_0563-int

Het Zine opengevouwen

img_0565-int

Gedragen zwart

img_0566-int

De hanging van het werk is behoorlijk doordacht, schaduwwerking geeft ook nog perspectivische elementen.

img_0569-int

Zwarte doeken, bijna niet te fotograferen!

img_0571-int

met publiek wordt de belichting net iets anders.

img_0573-int

Vallend zwart

img_0574-int

De bij de tentoonstelling behorende affiche wordt door een concurrerend blog bewonderd.

Billytown

4 gedachtes over “Form No Form/The Black Series

  1. Pingback: Solo tentoonstelling | chmkoome's blog

  2. Pingback: Form no Form/The Black Series | chmkoome's blog

  3. Pingback: Concept Store | chmkoome's blog

  4. Pingback: Eindlijst 2013 chmkoome’s blog | chmkoome's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.