Double Centre

15 september 2013

Bij STROOM zijn de ramen dichtgeplakt voor de tentoonstelling Double Centre van Charles van Otterdijk, een Eindhovense kunstenaar die zich in 2009 terugtrok uit de kunstwereld om zich aan één specifiek project te wijden. Twee jaar later legde hij zijn project voor aan Arno van Roosmalen en Charles Esche en daaruit komen deze tentoonstelling en een komende tentoonstelling in het van Abbemuseum voort. Het project waar het hier over gaat ontwikkelde zich uit een zoektocht naar plekken waar mensen totaal afgezonderd zijn van de buitenwereld. De kunstenaar stuitte tijdens zijn zwerftochten door O. Duitsland en Polen op twee raadselachtige bouwwerken die hij onderzocht op hun functie en betekenis. De tentoonstelling bij STROOM is een herschepping en interpretatie van wat hij daar vond en wat mij betreft een van de meest geslaagde tentoonstellingen bij STROOM in de afgelopen jaren. In een totaalinstallatie die de ruimtes van de Haagse instelling bijna onherkenbaar verandert laat van Otterdijk gekopieerde meubelen en gebruiksvoorwerpen zien in een nare kale Oostduitse sfeer die  toch een zekere esthetiek bezitten en ook in een grauw halfduister toch een weemoedige sfeer weet op te roepen. Daarnaast roept de tentoonstelling associaties op met onbeperkte macht die boven de maatschappij hangt en overal in door dringt, onze privélevens observeert en op geheimzinnige wijze ons leven stuurt, een echt Ossiedilemmaen tegelijkertijd ook een actueel gegeven.
Een bijzonder sterke presentatie die nieuwsgierig maakt naar een volgende “Situation Report” zoals de kunstenaar deze installaties noemt: de mogelijkheid en volgende te zien vind plaats in het van Abbe Museum in 2014. Bij STROOM zal op 20 oktober de presentatie plaats vinden van een boek met de naam Double Centre, een zelfstandige kunstenaarsuitgave die los staat van de tentoonstellingen.

img_9502-int

Documentatie omgeving gebouwen, still bewakingscamera

img_9503-int

Nagebouwd meubel uit een van de gebouwen

img_9505-int

Reproductie van een mast, basis antenne/uitkijkpost

img_9506-int

Kast, gereproduceerd naar een kast op een van de locaties

img_9507-int

Foto genomen op locatie

img_9508-int

Luidsprekers, gereproduceerd als op locatie, geluid dat te horen is stond op een op locatie gevonden USB-stick evenals de bewakingsbeelden.

img_9509-int

Inrichtingsbeeld met tot in details uitgevoerde ruimte

img_9510-int

Idem

img_9511-int

Apparaatje ontwikkeld door TNO iov defensie, waarvan TNO zelfs niet meer weet waarvoor het dient.

img_9512-int

Foto, genomen op locatie

img_9513-int

mast van onder

STROOM

Een gedachte over “Double Centre

  1. Pingback: Eindlijst 2013 chmkoome’s blog | chmkoome's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.