Marseille – 1

18 augustus 2013

Marseille is dit jaar culturele hoofdstad van het jaar in de EU en het is interessant om te zien hoe dat hier uitpakt na de competitie die zich in het afgelopen voorjaar in Nederland afspeelde. Marseille is historisch een belangrijke stad in Europa, als bruggehoofd van de Griekse handelsbelangen  en later als Romeins centrum voor de Griekse cultuur. De Fransen gebruikten de haven voor militaire doeleinden om hun militaire belangen te behartigen en daarvan zijn de sporen nog overal te zien.
Voor de huidige status van Culturele hoofdstad is erg veel georganiseerd, niet alleen in Marseille, maar in het gehele gebied dat Bouches du Rhône heet, de Rhônedelta dus. Het zijn veel gelegenheidscombinaties waarbij de verschillende deelnemers naar ik aanneem in financieel opzicht wel varen, voor beeldende kunst is de “Rencontres” in Arles erbij getrokken en ook in Aix en Provence, Nîmes en Martigues vinden tentoonstellingen plaats die onder de vlag van de Capitale Culturelle vallen. In Marseille zelf is behoorlijk wat geld uitgegeven, het nieuwe MUCEM bij de Vieux Port en de ernaast gelegen villa Mediterrranée vormen een  nieuw complex dat ook via bruggen met het nabij gelegen fort Saint Jean en de stad is verbonden. Het fort, wat voorheen nauwelijks bezocht werd, is flink aangepakt en blijkt een pubiekstrekker te zijn. Architectonisch is het MUCEM bijzonder geslaagd,de firma Vinci, bekend van parkeergarages, heeft naar een ontwerp van Rudi Ricciotti een betonnen kooiconstructie gebouwd waarbinnen het museum zich bevindt. Die kooiconstructie bestaat uit betonnen elementen die van buiten een transparantie suggereren, terwijl ze doorhun vormen door de bomen gefilterd licht of door de zee weerspiegeld licht suggereren Het geeft het aan het water gelegen gebouw een heel eigen karakter.
Het museum is opgezet als “Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée” en het laat in de tentoonstellingen ook duidelijk een politieke agenda zien. Frankrijk is belangrijk protagonist van de unie van landen aan de Middellandse zee en Marseille is de eerste Europese stad waarvan de meerderheid der gelovigen moslim is. In het museum zijn dus tentoonstellingen te zien waarin  het politieke verleden (m.n. de Algerijnse kwestie) en de Islam met nadruk aanwezig zijn.  Napoleon is op diverse manieren aanwezig, een afdruk van de steen van Rosetti is te zien en twee films waarin hij figureert worden vertoond. In de tentoonstelling “Noir et Bleu” wordt ook de culturele ontwikkeling in Het Middellandse-zee gebied op diverse manieren behandeld en opvallend is dat in een in wezen educatief museum als dit is toch flink met beeldende kunst is gestrooid. Ik heb de indruk dat het nog vorm moet krijgen allemaal , de teksten bij de vertoonde elementen zijn soms onleesbaar door de beschadigingen in de wel erg simpele stickers waarop ze zijn aangebracht. Toch is het de moeite te bezoeken, al is het alleen om voor de locatie en het gebouw en een lunch in het museum is zeker aan te raden!

004

Links MuCEM, rechts tour du roi René

007

MuCEM, doorkijk

008

Masker als Januskop uit Nigeria

010

Opzet van een multiconfessionele ruimte door Michelangelo Pistoletto

011

Die er dan zo uit komt te zien

019

Grafportret uit Palmyra, 1e eeuw vC

023

Barthélémy Tuogo:Vulnérable

025

Christophe Berdaguer en Marie Péjus: Jardin d’addictions

027

Joana Hadjithomas en Khalil Joriege: Circle of confusion (Beiruth)

029

Federico Garcia Lorca: Seguirilla Gitana, El Paisaje

031

Andre Masson: gezicht op Toledo

033

Malcolm Morley laat een touriste als een Trojaans paard op het mediterrane strand verschijnen.

042

Gezicht vanaf fort Saint Jean met loopbrug

043

Ook in het fort was kunst te zien, alhoewel ik er niet achter kwam wie voor deze kubistische spiegel verantwoordelijk is.

MUCEM

Marseille Capitale Culturelle 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.