Olga Balema: What Enters @ 1646

Bij 1646 is dezer dagen een intrigerende tentoonstelling te zien van Olga Balema: In de ruimte liggen op de vloer rechthoekige transparante zakken gevuld met water. In dat water liggen allerlei voorwerpen van staal en beton die in de tijd van de tentoonstelling door het water worden aangetast waardoor het werk constant aan verandering onderhevig is. Door de geometrische composities op de vloer en de aard van de ruimtes gaat het geheel als een totaal-installatie samenwerken.
Inspiratie voor de tentoonstelling is een tekst van Vladimir Nabokov, Venezia, waarin hij bij het bekijken van een schilderij van een van de Vlaamse primitieven in het schilderij stapt en daarin wordt opgenomen.
Mijn associatie is de interpretatie waarin mensen als een zak met water worden gezien waarbinnen zich van alles afspeelt. De toeschouwer wordt, mede door de inrichting en naar aanleiding van bovengenoemde tekst, gedwongen zich te verhouden met de werken die als matrassen op de vloer liggen. De tentoonstelling heeft een wat morbide sfeer en dat geeft vanitas-achtige elementen aan het geheel. Het werk heeft duidelijk ook een zinnelijke kant en dit alles maakt dat het werk op diverse niveaus aanspreekt: het blijft nog wel even nazingen bij mij!

IMG_8097

img_8099-int

img_8100-int

img_8101-int

img_8102-int

1646

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.