Asymetry

25 april 2013

In TENT in Rotterdam is op dit moment nog de tentoonstelling Asymetry van Libia Castro en Ólafur “Olafsson te zien. Het is een overzicht van hun activiteiten uit de afgelopen tien jaar en een aantal werken zijn dus al eerder in diverse internationale manifestaties te zien geweest. De curator die de tentonstelling samenstelde is Adam Budak die mede verantwoordelijk was voor manifesta 7. Eerder was hij o.a. curator moderne kunst in het Hirschhorn (Washington D.C.) en werkte hij voor het Kunsthaus in Graz.
Dat een ervaren curator met het werk is bezig geweest is te zien, de tentoonstelling is ondanks de weerspannige ruimte van TENT zeer geslaagd te noemen. Dit heeft ook met de aard van het werk van het Cubaans-IJslandse duo te maken: er wordt veel muziek gemaakt en gezongen en die geluiden klinken door elkaar door de gehele ruimte van TENT. Die geluiden hebben een bijzonder vreemde relatie tot de video’s waarin zij voorkomen en tot de teksten die op muziek zijn gezet en die vervreemding vormt wel het spanningsveld dat de kunstenaars zoeken om hun politiek en maatschappelijk geengageerde werk te versterken. Een voorstel voor de IJslandse constitutie is op muziek gezet voor de financiele crisis en wordt een paar jaar later, als de constitutie in werking wordt gesteld uitgevoerd op de nationale radiozender. Typerend is dan dat de muzikanten en koorleden kleding aan hebben met motieven die in alle acties van het kunstenaarsduo terug komt: applicaties van gekleurde cirkels in diverse formaten wordt op de kleding van de muzikanten bevestigd. Een van de leukste acties die ik zag was een guerillaactie tijdens de bienale van Venetie waar de kunstenaars op dat moment IJsland vertegenwoordigden: ze lieten een zangeres met muzikanten de kanalen bevaren in een terwijl zij een muziekstuk met de tekst “ Il tuo paese no esiste” ten gehore brengen, een bericht van Livia en Ólafur wordt daarbij duidelijk gemaakt. Een typisch paradoxaal bericht in een manifestatie die bestaat uit nationale inzendingen voor een expositie met landenpaviljoenen.

img_7213-int


Exorcising ancient ghosts: in de geluidsfragmenten lezen mannen en vrouwen die met elkaar vrijen klassieke teksten voor

img_7214-int

Een diashow, plaatjes van arme allochtonten en autochtonen met zang en muziek die je al hoort…

img_7215-int

voordat je door een doorgebroken muurtje de ruimte binnen komt: Demoliciones y excavaciones

img_7217-int


authentieke kledij in een industriele omgeving, hier in Reijkjavik

img_7219-int

Een video over twee Oukraiense verzorgsters in Rovereto in Italie, immigranten dus, die met ouderen en gehandicapten werken. Begeleid door een compositie op een artikel van de journalist Davide Beretto die over dit verschijnsel schreef. Het werk heet Caregivers

img_7222-int

Bosbolobosboco#4 (Jacqueline’s story)
Een zitmeubel van plakband en andere arme materialen waarop je een verhaal van een Rotterdamse asielzoeker.

img_7225-int

ThE riGHt tO RighT, ThE riGHt tO WroNG

img_7226-int

Il tuo paese no esiste, met typerende kleding die de kunstenaars voor hun acties gebruiken

img_7228-int

Il tuo paese no esiste

img_7230-int


Uitvoering van de Constitutie

http://www.tentrotterdam.nl/shows/actueel/20130207_libiaenolafur.php

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.