Hey You!

25 januari 2013

Bij 1646 opende vandaag een tentoonstelling met een bijzonder interessant uitgangspunt: Jack Segbars stelt hier de relatie tussen zijn rol als kunstenaar, kunstcriticus en curator ter discussie en probeert ook over mensen die een dergelijke rol in de kunstwereld vervullen vragen op te roepen. Segbars is zelf curator van BRAK in Rotterdam waar hij een serie erg interessante tentoonstellingen neerzette waarvan in deze tentoonstelling een viertal foto’s zijn opgehangen. Een van de tentoonstellingen was die met Nickel van Duijvenboden en Remco Torenbosch waaraan in deze expositie gerefereert wordt. Voor de tentoonstelling nodigde hij Marijn van Kreij uit, o.a. omdat die in zijn werk kunstkritieken als beeld opneemt en ook omdat Segbars over van Kreij’s solotentoonstelling in de Hallen in Haarlem een recensie schreef in Metropolis M die als beeld weer in deze tentoonstelling verschijnt vormngegeven als een werk van van Kreij. Daarnaast is Nickel van Duijvenboden uitgenodigd die zich op een grensgebied tussen kunstkritische en literaire teksten beweegt, zich met de relatie tussen kunst en kunst beschrijvende teksten bezig houdt en zich afvraagt of een tekst als zelfstandig kunstwerk kan dienen. Bovendien schreef van Duijvenboden een essay over van Kreij in de catalogus van zijn solotentoonstelling in de Hallen. Het resultaat is een intrigerende tentoonstelling die veel vragen oproept. Visueel zijn veel spiegelingen en analogieen te zien die door de context die werken elkaar geven een waarde bepalen of een idee versterken dat je er over kan hebben. Het is interessant dat ook hier elementen in het mechanisme van de kunstwaardering en productie naadloos in elkaar overloopt: de kijker als kunstenaar, de kunstenaar als kijker!

Omdat ondergetekende zelf een driedubbelslag maakt als kunstenaar, schrijver en curator zou ik graag een uitgebreide reactie op de tentoonstelling en het begeleidende tekstvel formuleren, maar dat lijkt me binnen dit bestek en de tijd die me op dit moment gegeven is niet mogelijk. Wellicht later. Bij deze wat foto’s:

img_5733-int


Jack Segbars – links: BRAK 2.7: gerlach en koop en Martijn in ’t Veld
rechts: Brak 4.1: – Remco Torenbosch en Nickel van Duijvenboden

img_5734-int

Jack Segbars: No agency (Remco Torenbosch)

img_5735-int

Jack Segbars: How to look out

img_5737-int

Nickel van Duijvenboden: June 9, 2011, page 2: Is this phase a phase, or is this truly who we are and will we forever keep our friends and our momentum?
Nickel van Duijvenboden: September 8, 2012, page 2: … that being without a context was unbearable/…that you reach a dead end eventually/ That at some point you lose control

img_5739-int

Marijn van Keij: Untiteld (Tags: RedyPost, 0409, Go Folks, Go Forth, Trust your Brain, Trust your Body)

img_5738-int


The crowd at the opening!

img_5742-int

Rechts: Nickel van Duijvenboden: Notes of 2011, Superimposed (in progress)
Links: Jack Segbars: Misère, NoMore, once more

img_5744-int

links: Nickel van Duijvenboden, Notes of 2011, Superimposed (in progress)
rechts: Jack Segbars, No More, once more

img_5745-int

|Marijn van Kreij, Untitled (Zwart vierkant, 1915)

http://enter1646.com/

Een gedachte over “Hey You!

  1. Pingback: Eindlijst 2013 chmkoome’s blog | chmkoome's blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.